© AFP

© EPA

© AFP

© AP

© AFP

Aardbeving Italië: dodentol stijgt naar 267

De verwoestende aardbeving in Centraal-Italië heeft volgens een nieuwe balans van de Civiele Bescherming aan 267 mensen het leven gekost.. Meerdere bergdorpen zijn zwaar getroffen en tientallen mensen liggen nog onder het puin. De vrees bestaat dat het dodenaantal nog zou oplopen.

Er wordt in Centraal-Italië volop gezocht naar overlevenden onder de brokstukken. De Italiaanse premier Matteo Renzi bezocht het getroffen gebied en heeft alle steun toegezegd. "We laten niemand vallen", zei hij voor het vertrek in Rome. Hij dankte de hulpverleners, die vanaf het eerste moment deels met blote handen naar bedolven mensen hadden gezocht.

Volgens de premier is het nog te vroeg voor een definitieve balans Tientallen mensen zouden nog vermist zijn. Immacolata Postiglione, hoofd van de urgentiedienst van de Italiaanse civiele bescherming, vermoedt dat er nog veel mensen onder het puin liggen. Zij wou echter geen concreet getal noemen. Een aantal afgelegen berdorpjes is bovendien heel moeilijk bereikbaar voor de reddingswerkers.

"Dorp helemaal weggevaagd"

Een van de zwaarst getroffen dorpen is Amatrice, midden in het epicentrum van de aardbeving. In Amatrice zijn al minstens 35 doden geteld. "Het centrum is helemaal weggevaagd", zegt burgemeester Sergio Pirozzi. In het historische centrum stonden veel oude huizen gebouwd uit steen en modder, zij vielen als kaartenhuisjes. Een duizendtal inwoners is geëvacueerd en niemand mocht vannacht in het dorp blijven slapen.

De burgemeester van Accumoli, Stefano Petrucci, zegt dat er in zijn dorp zeker vier doden gevallen zijn. Het zou gaan om een koppel met twee kinderen. "Ze liggen onder het puin, maar niemand geraakt tot bij hen", aldus Petrucci. Een Italiaanse fotograaf kon zien hoe mensen met hun handen het puin opzij probeerden te duwen om het gezin te redden. "Ik hoor een van de kinderen vanonder het puin schreeuwen", zo zegt fotograaf Emiliano Grilloti.

In Arquata del Tronto werd een pasgeboren baby dood vanonder het puin gehaald. Twee jongens van 4 en 7 jaar hadden meer geluk. Zij gingen schuilen onder het bed van hun grootmoeder tijdens de aardbeving en konden gered worden vanonder de brokstukken.

"Alle huizen zijn in elkaar gestort", zegt burgemeester Aleandro Petrucci. "Het is een ramp. We proberen het dorp te evacueren en brengen de bewoners naar de sportvelden. Ik ben er net toegekomen en ik wil huilen. Ik heb nog nooit zo'n apocalyptische scènes gezien, behalve dan met de beelden van de aardbeving in L'Aquila."

Belgen?

In de regio verblijven ook veel toeristen. Of er ook sprake is van buitenlandse slachtoffers, is nog niet duidelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alvast geen weet van Belgische slachtoffers. De Belgische ambassade in Italië volgt de situatie van nabij op, zo wordt nog benadrukt. De grote touroperatoren hebben alvast geen tot weinig klanten in het door de aardbeving getroffen gebied.

Naschokken

De beving gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag om 03.36 uur, op 76 kilometer van de stad Perugia en op een diepte van 10 kilometer. Het epicentrum lag vrijwel op de grens van drie regio's: Lazio, Umbrië en Le Marche (de Marken). De aardbeving was in heel Centraal-Italië voelbaar. Het Europese seismologische centrum spreekt van een kracht van 6.1 op de schaal van Richter, met een epicentrum nabij de stad Rieti. Meteen na de beving, die de mensen uit hun slaap wekte, kwamen veel mensen de straat opgelopen. De aardschok duurde zo'n 20 seconden.

Er zijn al meer dan vijftig naschokken geregistreerd, de krachtigste om 04.33 uur met een magnitude van 5,4. Ook 's middag om 14u volgde nog een nieuwe aardschok. Dat meldt de RAI. Volgens de Italiaanse omroep bedroeg de kracht 4,9 op de schaal van Richter. De trilling zou - opnieuw - tot in Rome gevoeld zijn.

In de regio schuren en duwen de Euraziatische plaat en de Adriatische plaat tegen elkaar waardoor aardbevingen er vaker voorkomen. 7 jaar geleden kwamen bijna 300 mensen om na een aardbeving in L'Aquila. In 2012 kreeg het noorden Italië te maken met twee hevige bevingen op 10 dagen tijd. Toen kwamen 23 mensen om.

GEZOCHT. Limburgers in Centraal-Italië

© Reuters

Een zware aardbeving in de Centraal-Italiaanse regio Umbrië heeft het leven gekost aan minstens 37 mensen en heeft bovendien heel wat schade aangericht. De schok werd zelfs gevoeld in Rome.

Wij zijn op zoek naar Limburgers in Umbrië. Bent of kent u zo iemand, laat het ons weten via hier@reageren.be. Vergeet uw naam en telefoonnummer niet te vermelden.

GEZOCHT. Antwerpenaars in Centraal-Italië

© AFP

Een zware aardbeving in de Centraal-Italiaanse regio Umbrië heeft het leven gekost aan minstens 247 mensen. Meerdere bergdorpen zijn zwaar getroffen. De schok werd zelfs gevoeld in Rome.

Wij zijn op zoek naar Antwerpenaars in Umbrië. Bent of kent u zo iemand, laat het ons weten via Dennis.Vandamme@gazetvanantwerpen.be. Vergeet uw naam en GSM-nummer niet te vermelden.

LIVE. Volg hier de reddingsoperaties na de aardbeving in Italië

© REUTERS

Een aardbeving van 6.2 op de schaal van Richter heeft voor een enorme ravage gezorgd in de Centraal-Italiaanse regio Umbrië. Er zijn minstens 14 doden gevallen, en heel wat slachtoffers liggen nog onder het puin. U kan de laatste ontwikkelingen hier live volgen.

Italiaanse burgemeester: "Mijn dorp is helemaal weggevaagd"

© AFP

© AP

© AP

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© AFP

De krachtige aardbeving die het centrum van Italië woensdagochtend zwaar getroffen heeft, is al voor minstens 120 mensen fataal geworden. Er zijn ook nog veel vermisten, zegt een verantwoordelijke van de civiele bescherming tijdens een persconferentie.

De beving gebeurde in de nacht van dinsdag op woensdag om 03.36 uur, op 76 kilometer van de stad Perugia en op een diepte van 10 kilometer, aldus de US Geological Survey (USGS). Het epicentrum van de beving lag in de buurt van de stad Norcia, zo meldt het USGS. Het Europese seismologische centrum spreekt van een kracht van 6.1 op de schaal van Richter, met een epicentrum nabij de stad Rieti. Meteen na de beving, die de mensen uit hun slaap wekte, kwamen veel mensen de straat opgelopen, volgens de Italiaanse radiozender RAI.

Een uur na de eerste schok, kwam er nog een naschok met een kracht van 5.5 op de schaal van Richter. Ook daarna zijn er nog veel naschokken geweest. In totaal werden er deze ochtend al zo’n 80 naschokken geregistreerd.

Volgens het USGS was de beving licht voelbaar tot in hoofdstad Rome. De Italiaanse krant La Repubblica meldt dat sommige gebouwen in de hoofdstad twintig seconden beefden.

“Dorp weggevaagd”

Er zijn intussen al minstens120 doden geteld. De burgemeester van Accumoli, Stefano Petrucci, zegt dat er in zijn dorp zeker 11 doden gevallen zijn. Het zou onder andere gaan om een koppel met twee kinderen. “Ze liggen onder het puin, maar niemand geraakt tot bij hen”, aldus Petrucci. Een Italiaanse fotograaf kon zien hoe mensen met hun handen het puin opzij probeerden te duwen om het gezin te redden. “Ik hoor een van de kinderen vanonder het puin schreeuwen”, zo zegt fotograaf Emiliano Grilloti.

“Het is een ramp. We hebben geen elektriciteit meer, geen telefoonverbinding en de hulpdiensten laten lang op zich wachten.”

In Arquata del Tronot werd een pasgeboren baby dood vanonder het puin gehaald. Twee jongens van 4 en 7 jaar hadden meer geluk. Zij gingen schuilen onder het bed van hun grootmoeder tijdens de aardbeving en konden gered worden vanonder de brokstukken.

“Mijn dorp is helemaal weggevaagd”, zegt een andere burgemeester, Sergio Pirozzi van Amatrice. “Gebouwen in het centrum zijn ingestort, de elektriciteit is uitgevallen.” Er liggen nog veel mensen onder het puin, zo zeggen de burgemeesters van de getroffen dorpen. Daardoor zijn er intussen ook al meer dan 150 vermisten, zo meldt persagentschap Ansa.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Belgen?

In de regio verblijven ook veel toeristen. Of er ook sprake is van buitenlandse slachtoffers, is nog niet duidelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alvast geen weet van Belgische slachtoffers. De Belgische ambassade in Italië volgt de situatie van nabij op, zo wordt nog benadrukt.

Een gezin uit Zottegem heeft een B&B in de regio. Ze kwamen er met de schrik van af. “Alles begon te rammelen. Alles bewoog, maar bij ons is er behalve barsten in de muur, geen grote schade”, zegt Ives Van Couwenberghe van de B&B.

Dorpjes

De getroffen regio is er een met veel kleine dorpjes. Veel huizen liggen ook geïsoleerd in de heuvels. De exacte omvang van de aardbeving zal dus pas in de loop van de dag duidelijk worden.

Italiaans premier Matteo Renzi staat intussen in nauw contact met de civiele bescherming en met de hulpdiensten, en volgt de situatie van nabij op, zo meldt zijn woordvoerder. De civiele bescherming heeft een crisiscentrum opgericht.

Facebook heeft ook de “ik ben veilig”-knop geactiveerd voor internetgebruikers in de regio.

Veel schade

Ook de materiële schade na de beving is groot. Veel huizen en gebouwen zijn volledig of gedeeltelijk ingestort. In Amatrice zou ook een brug op instorten staan en ook het ziekenhuis daar moest geëvacueerd worden. Naast Amactrice zijn vooral Posta en Arquata del Tronto ook zwaar getroffen.

De Italiaanse brandweer deelde beelden die een drone van het gebied maakte. Daarop is de ravage te zien die de aardbeving heeft aangericht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gevoelige regio

Aardbevingen komen vaker voor in de regio. In 2009 kwamen bijna 300 mensen om na een aardbeving in L’Aquila.

In 2012 kreeg het noorden Italië te maken met twee hevige bevingen op 10 dagen tijd. Toen kwamen 23 mensen om.

Medeleven

De Italiaanse premier Matteo Renzi heeft in een reactie in de eerste plaats de hulpdiensten bedankt om zo snel te reageren. “We werken op dit moment zo hard mogelijk om zo veel mogelijk mensen van onder het puin vandaan te halen”, zei hij. “Italië weet wat te doen in moeilijke tijden.” Renzi zou het gebied later op de dag bezoeken.

Paus Franciscus heeft ondertussen laten weten dat hij erg bedroefd is door wat er gebeurd is. Hij heeft zijn wekelijkse toespraak uitgesteld om in de plaats te kunnen bidden voor de getroffenen. Hij riep de mensen op het Sint-Pietersplein op om dat met hem te doen. “Ik wil mijn medeleven betuigen aan de mensen die naasten verloren hebben, en ik wil spirituele steun bieden aan mensen die bang zijn.” Maar het Vaticaan gaat nog verder dan louter spirituele steun. De paus heeft besloten om zes brandweermannen van het Vaticaan naar het getroffen gebied te sturen.

Ook Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar medeleven betuigd in een bericht aan de Italiaanse premier Renzi. “De beelden van de ravage zijn shockerend. Gezien de enorme verwoesting, wil ik mijn medeleven betuigen in naam van het volledige Duitse volk.” Verder bood ze ook aan Italië waar mogelijk te ondersteunen.

Pasta

In Amatrice, een van de zwaarst getroffen dorpen waar al meer dan 35 doden werden geteld, moest komend weekend normaal gezien het jaarlijkse spaghettifestival plaatsvinden. Zo is er een pastasaus naar het dorp - Amatriciana - vernoemd. Het Italiaanse Rode Kruis heeft al opgeroepen om in heel het land deze pasta te promoten. Voor elke spaghetti all'amatriciana die in de deelnemende zaken wordt besteld, zal twee euro gedoneerd worden aan Amatrice, schrijft BBC.

Bloed

Ondertussen roept de Italiaanse overheid de Italianen op om massaal bloed te komen geven. Daarvoor worden er verschillende bloeddonatiecentra geopend. Op de site van Salute Lazio staat te lezen: "AARDBEVING: Speciale opening van de transfusiecentra van Rome en Rieti om aan de vraag naar bloed te kunnen voldoen. Wie in aanmerking komt om bloed te geven, wordt gevraagd om naar de centra te gaan die uitzonderlijk geopend zijn."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

IN BEELD. Aardbeving richt zware schade aan in Centraal-Italië

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© REUTERS

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© REUTERS

© REUTERS

© AFP

© REUTERS

© REUTERS

© EPA

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© EPA

© REUTERS

© REUTERS

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© Reuters

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AFP

© AP

© AP

© AP

© AP

© AP

© AP

De aarde heeft in de nacht van dinsdag op woensdag gebeefd in het centrum van Italië. In de regio Umbrië is de schade enorm. Heel wat gebouwen zijn ingestort.

IN BEELD. Helpende handen proberen pijn te verlichten in Italië

© AP

© AFP

© REUTERS

© EPA

© AP

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© AFP

© AFP

© AP

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© AFP

© AFP

In Italië wordt met man en macht gewerkt om overlevenden van onder het puin te halen. Niet alleen hulpdiensten doen hun best, gewone mensen uit de dorpen helpen mee. Vaak graven ze met hun blote handen door het puin om hun dorpsgenoten te kunnen redden.

KAART. In deze regio's voelden onze lezers de aardbeving

© hbvl

De zware aardbeving van vannacht was goed voelbaar in een zeer grote regio in Italië. De schok was zelfs merkbaar in de Italiaanse hoofdstad Rome. Was u in Italië op het moment van de aardbeving en heeft u de schok gevoeld, laat het ons dan even weten, dan kunnen we onderstaande kaart verder aanvullen. Stuur gerust een mailtje met uw naam en telefoonnummer naar hier@reageren.be.