Plastic zakken met resten van botten uit 8e eeuw in Maaseikse reliekkisten

In de Sint-Catharinakerk van Maaseik heeft bisschop Hoogmartens woensdag 2 houten kisten geopend waarin eeuwenoude relieken van de heiligen Harlindis en Relindis werden bewaard. De kleinste kist bleek leeg. In de andere werden diepvrieszakken met stoffen doekjes aangetroffen, waarin menselijke botten zijn bewaard.

De laatste keer dat de kisten officieel zijn geopend, was in 1930. De lege kist moet intussen door onbekenden zijn leeggemaakt, aangezien de verzegeling was verwijderd. De grote kist bevat wat werd verwacht: enkele plastic zakken met daarin restanten van menselijke botten. Die restanten dateren van de 8ste eeuw en worden toegeschreven aan Harlindis en Relindis, twee vrome zusters die in Maaseik het christendom hebben verspreid, en intussen heilig werden verklaard. Het is niet duidelijk of er in de zakken ook nog andere voorwerpen zitten.

Een onderzoeksteam van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium Brussel zal de volledige inhoud nu grondig bestuderen. Er wordt onder meer nagegaan of de botten daadwerkelijk toebehoren aan Harlindis en Relindis. Tijdens een congres op 27 en 28 oktober in Brussel zullen de resultaten bekendgemaakt worden. Dat geldt ook voor de relieken die enkele maanden geleden uit het Odilliaschrijn in de abdij van Colen (Borgloon) zijn gevonden.

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio