“Verbied ‘Pokémon Go’ niet op school maar gebruik het in de lessen”

Print
“Verbied ‘Pokémon Go’ niet op school maar gebruik het in de lessen”

Pokémonjagers duiken deze zomer overal op. Binnenkort ook op school? Foto: dji

Hasselt -

In Rusland, op de Filipijnen en in Indonesië willen scholen vanaf september een verbod invoeren op Pokémon Go, het populaire smartphonespel waarbij je Pokémon moet vangen. In Vlaanderen lopen de scholen nog niet zo hard van stapel. Integendeel: de Vlaamse Scholierenkoepel roept zelfs op om de hype net te gebruiken in de lessen.

Scholen en andere openbare gebouwen behoren tot de plekken waar vaak Pokémon Go Stops en Gyms zijn gevestigd. Daar kunnen spelers hun Pokémon trainen. Toch liggen de Limburgse schooldirecties nog niet wakker van een overrompeling van Pokétrainers op de eerste schooldag. “De leerlingen mogen hun gsm gebruiken tijdens de speeltijden en de pauzes”, zegt een medewerker van het VTI in Beringen. “We hebben geen probleem met Pokémon Go zolang het de goede werking van de school niet in gedrang brengt. Stilletjes hopen we ook dat de hype uitdooft aan het eind van de vakantie.”

“Verbied ‘Pokémon Go’ niet op school maar gebruik het in de lessen”
Foto: emd

Niet verbieden

“We hebben geen adviezen voor scholen wat Pokémon betreft”, laat Marijke Van Bogaert van het Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs weten. “Wel raden we de scholen aan om een beleid te voeren rond het gebruik van smartphones en sociale media. Ons advies is dat het geen goed idee is om een gsm-toestel te verbieden.”

De meeste basisscholen vragen aan de leerlingen om hun gsm thuis te laten of ’s morgens in te leveren. De middelbare scholen laten het gebruik meestal toe tijdens de pauzes of speeltijd, of verbieden het gebruik van een mobiele telefoon in het gebouw. “Moesten er toch problemen ontstaan door Pokémon Go, dan kunnen de scholen nog concrete maatregelen nemen.” Maar dan zullen die zich toch moeten beperken tot het vrijwillig inleveren van de telefoon voor één dag. “Een telefoon voor langere tijd in beslag nemen of een leerling fouilleren om een gsm te zoeken, kan niet. Dat zijn politionele bevoegdheden die een school niet heeft.”

De Vlaamse Scholierenkoepel roept de scholen op om Pokémon Go niet te verbieden. “Verbieden heeft geen zin. Dan doen ze het toch stiekem. Maak een regel over gsm-gebruik, samen met de leerlingen. En gebruik de hype”, zegt Virginia De Croon. “Gebruik Pokémon Go in de lessen LO en geschiedenis. Je kan een wandeling maken langs historische gebouwen – waar vaak veel Pokémon zitten - en ondertussen leren ze nog wat bij.”