© Dirk Van de Velde

© bbc

© Louis Jongeneelen

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

BBC is zeker: Turnhoutenaar bezit werk van duurste schilder

Doek voor 450 euro gekocht via tweedehandssite blijkt echte De Kooning

De makers van het BBC-programma 'Fake or Fortune’ twijfelen niet meer. Het portret dat Turnhoutenaar Jan Starckx in november via 2dehands.be kocht, is een echte Willem de Kooning. In 2015 werd een werk van hem geveild voor 300 miljoen dollar, meteen het duurste schilderij ooit.

gvn

BBC One zond zondagavond de aflevering uit waarin experts het schilderij onderzoeken. De makers trokken voor hun onderzoek naar de VS, waar ze het werk vergeleken met ‘Portret van Renée’, het enige werk waarvan is geweten dat Willem de Kooning het heeft geschilderd in de periode dat hij in Brussel verbleef, in 1924.

Kunstexpert Bruce Kaiser vergeleek de verf waarmee beide schilderijen zijn geschilderd en kon maar één conclusie trekken: “Ik heb nog nooit zo’n sterke gelijkenis gezien.”

Jan Starckx en zijn echtgenote Chris Van Hoye ontmoetten in Miami de eigenares van Carnival Cruises, die in 2014 ‘Portret van Renée’ kocht. Ze betaalde er 50.000 dollar voor. “‘Portret van Renée’is erkend als een werk van De Kooning. Toch is het niet gesigneerd en is het gerestaureerd nadat het waterschade had opgelopen”, zegt Starckx.

Hoge biedingen

Sinds de opnames van ‘Fake or Fortune’ – een deel van het BBC-programma werd in Turnhout opgenomen – boden kunstkopers al hoge bedragen voor de vroege De Kooning, waarvoor Starckx in november 450 euro betaalde. Maar aan verkopen denkt hij niet. “Ik ben blij dat dit werk, dat in België is gemaakt, nog in het land is. Ik wil het graag tentoonstellen. Wellicht doen we dat binnenkort in het Turnhoutse cultuurhuis De Warande. Ik zou het ook graag in Sint-Jans-Molenbeek exposeren, omdat het werk daar is gemaakt.”