© AFP

President Burundi boos: “België wil rebellen helpen”

De partij van de Burundese president Pierre Nkurunziza (CNDD-FDD) heeft woendag de ontplooiing van een VN-politiemacht in Burundi opnieuw formeel geweigerd. “De 228 VN-politieagenten zouden een opleidings- en welkomstmiddel voor eventuele rebellen zijn onder het gezag van Kagame (Rwandees president), België en Frankrijk”, luidt het in een mededeling.

“De CNDD-FDD en zijn regering zullen een VN-troepenmacht nooit toelaten op het Burundese territorium”, zegt partijvoorzitter Pascal Nyabenda in de mededeling. Twee weken geleden had ook al een partijwoordvoerder laten weten “elke bepaling te verwerpen van de resolutie die in strijd is met de regels van de Verenigde Naties en vooral met de soevereiniteit van Burundi”.

Eind juli had de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het licht op groen gezet voor de ontplooiing van een 228 koppen tellende VN-politiemacht naar het Afrikaanse land. De resolutie, die werd ingediend door Frankrijk, laat de “geleidelijke” ontplooiing toe van de VN-soldaten. Ze valt niet onder hoofdstuk 5 van het VN-charter, wat betekent dat de V-raad geen verdere maatregelen zal nemen indien ze niet wordt nageleefd. Ze werd wel niet unaniem goedgekeurd: China, Angola, Egypte en Venezuela onthielden zich.

Sinds president Pierre Nkurunziza in april vorig jaar aankondigde kandidaat te zijn voor een ongrondwettelijke derde termijn, verkeert het land in een zware crisis. In juli werd hij herkozen, maar dat bracht de rust in het land niet terug. Het geweld eiste al meer dan 500 doden, en meer dan 270.000 mensen zijn het land ontvlucht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer