© Tom Palmaers

Pak minder afval en zwerfvuil op camping Tomorrowland

De hoeveelheid afval en achtergelaten zwerfvuil op DreamVille, de camping van dancefestival Tomorrowland aan De Schorre in Boom, nam dit jaar met respectievelijk 15 en 40 procent af. Volgens de festivalorganisatie zijn de resultaten te danken aan “een enorme vooruitgang op het gebied van afvalbeheer”. Een belangrijke pijler daarvan was het overtuigen van de 38.000 bezoekers om zelf te helpen sorteren.

Onder de noemer ’Love Tomorrow’ zette het festival dit jaar een samenwerking op poten met de Vlaamse overheid, Fost Plus - dat instaat voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval - en partners uit het bedrijfsleven zoals AB-Inbev, Unilever, Spadel en Coca-Cola. De ambitie was om festivalgangers te leren recycleren en sorteren. Op camping Dreamville kregen alle bezoekers een recycle kit met een blauwe zak voor PMD en een grijze voor restafval. Zo kon 150 kubieke meter PMD gescheiden worden van ander afval.

Er werden ook afvalinzamelpunten geplaatst op het kampeerterrein waar je kampeermateriaal kon inleveren. Dat leverde 60 kubieke meter aan tenten op, die aan kringloopwinkel Ecoso werden geschonken. Inleveren van gesorteerd afval werd beloond met stempels op een kaart, waarmee je kans maakte op prijzen zoals tickets voor Tomorrowland 2017.

“Het resultaat ligt een stuk boven de verwachtingen en geeft moed om de missie ten aanzien van afval op de festivalcamping voort te zetten”, stelt de organisatie woensdag. Fost Plus en de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM zullen van hun kant de resultaten verder analyseren en de verworven expertise delen met andere festivalorganisatoren, om ook daar voor een beter afvalbeleid te kunnen zorgen.