Boezeroenen blikken tevreden terug op Folklorefestival

Print

Foto: Vanessa Vangeel

Kuringen Centrum

Hasselt - Afgelopen weekend vond het Internationaal Folklorefestival Hasselt plaats. Volkskunstgroep De Boezeroenen, die het festival al voor de 32ste keer organiseerde, kan tevreden terugblikken op deze editie. In de festivaltent in Kuringen genoot het publiek met volle teugen van dans, muziek en zang uit alle windstreken.

Wouter (Programmatie): “We waren zeer blij met de optredens die we dit jaar op het podium te zien kregen. De Zuid-Amerikaanse folklore van ‘Expresión Latino Americana’ uit Ecuador werd zeer gesmaakt door het publiek. De Kroatische groep ‘Bizovac’ verraste iedereen met hun prachtige en kleurrijke kostuums. De jeugdgroep Kornicka uit Slovakije bracht met haar muziek-, dans- en zanggroep een vertederend programma. ‘Terras De Cambra’ hulde op zaterdagavond de tent in een sfeer van Portugese folklore. Folkloregroepen ‘Veselin Maslesa’ uit Bosnië-Herzegovina en ‘Romanâsul’ uit Roemenië trakteerden het publiek van de namiddagvoorstellingen op een stevige portie Balkanfolklore.”
Ellen (Coördinatie dansleiding): “Uiteraard waren ook de verschillende groepen van de Boezeroenen op het festivalpodium te zien. Zowel de kindergroepen als de demonstratiegroep toonden dat ze het voorbije jaar hard geoefend hadden. Een pluim dus voor de dansleiding, die elke week weer paraat staan tijdens de oefenstondes. Ook de workshop internationale kinderdans van vrijdagvoormiddag was een succes. Wij hopen alvast dat heel wat kinderen de dansmicrobe te pakken kregen en verwelkomen hen in september graag bij de Boezeroenen!”
Kathleen (Folkconcert): “Het folkconcert van Snakes in Exile was een schot in de roos! De Keltische folkband zorgde voor maar liefst 2,5 uur ambiance op en naast het podium. Het publiek genoot er duidelijk van om hen nog eens in volledige bezetting aan het werk te zien. Violist Dirk Naessens van Urban Trad gaf als special guest een extra toets aan het optreden. Het was de eerste keer dat we een folkconcert organiseerden, en dat bleek zeker voor herhaling vatbaar!”
Maarten (Terreinverantwoordelijke): “Onze festivaltent was elke voorstelling goed gevuld, met folkloreliefhebbers van Kuringen, Hasselt en ver daarbuiten. De laatste voorstelling moesten we zelfs extra stoelen zetten! Gelukkig konden we weer rekenen op de hulp van talloze medewerkers, die er met z’n allen voor gezorgd hebben dat het festival vlekkeloos kon verlopen.”
Susanne (Festivalorganisatie): “Voor het publiek zit deze festivaleditie erop, maar voor de Boezeroenen, medewerkers, gastgezinnen en buitenlandse groepen duurt het nog enkele dagen voort. Op dinsdag en woensdag maken de buitenlandse gasten nog een daguitstap, terwijl Boezeroenen en medewerkers het festivalterrein opruimen en de tent afbreken. Woensdagavond sluiten alle Boezeroenen, gastgezinnen, medewerkers en gasten het festival af met een afscheidsreceptie.”

Brecht (Gastgezinnen): “We zijn erg blij dat het dit jaar gelukt is om alle buitenlandse gasten onder te brengen in gastgezinnen. Op die manier konden zowel de internationale gasten als de gastgezinnen uitgebreid kennismaken met elkaars cultuur en ontstonden vriendschappen voor het leven. Er zullen ongetwijfeld traantjes vloeien wanneer we donderdagochtend onze gasten uit Ecuador, Kroatië en Slovakije uitzwaaien.”
Monique (voorzitster vzw De Boezeroenen): “Vorig najaar was de toekomst van het festival even onzeker. We zijn heel blij dat er toen een nieuwe ploeg van start is gegaan en met veel enthousiasme heeft verder gebouwd op de stevige fundamenten die er de voorbije jaren gelegd zijn. We kijken dan ook met veel vertrouwen uit naar de 33ste editie van het Internationaal Folklorefestival Hasselt, volgend jaar rond deze tijd!”
Meer foto’s van de voorbije editie zijn te vinden op de website: www.folklorefestivalhasselt.be

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio