© ESO/S. Brunier

thumbnail: null
thumbnail: null

“Wetenschappers hebben derde Aarde ontdekt”

De Europese Zuidelijke Sterrenwacht ESO zou eind deze maand de vondst bekendmaken van een nieuwe exoplaneet die een zuster kan zijn van de onze. Dat zal het Duitse blad Der Spiegel zaterdag melden. Het hemellichaam zou wentelen rond Proxima Centauri, de dichtst tot ons zonnestelsel staande ster.

De nog naamloze planeet zou zich in de levensvatbare zone rond de ster bevinden en er zou vloeibaar water (een belangrijke voorwaarde voor het bestaan van leven) kunnen zijn.

Zich op een afstand van slechts 4,24 lichtjaar bevindend, hebben astronomen nog nooit een zo dichtbije “zuster” van de Aarde gevonden.

Desgevraagd door het Franse persbureau AFP zei woordvoerder Richard Hook van ESO kennis van het artikel te hebben genomen maar geen commentaar te willen geven.

Op voorwaarde van anonimiteit vertelde een astrofysicus het blad dat het zeer moeilijk was de planeet te vinden, tegen de technische limieten aan.

Ongeveer een jaar geleden heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA de ontdekking van een zusterplaneet van ons bekendgemaakt, maar die bevindt zich op 1.400 lichtjaar van ons. De diameter van Kepler 542b is zestig procent groter dan die van de Aarde. Er bestaat een zeer goede kans dat het een gesteenteplaneet betreft, met een dichte atmosfeer en grote hoeveelheden water.