© Rollin Verlinde

Fruitplantage in Kortessem heeft primeur van kerkuilkast om ongedierte te bestrijden

In de buurt van een laagstamplantage aan de Printhagen in Kortessem is vrijdag in primeur een kerkuilkast opgehangen om zo het ongedierte in de plantage op natuurlijke wijze te bestrijden. Woelratten en muizen zijn een plaag voor de fruittelers. Als een kerkuil zich in de kast nestelt en voor het nageslacht zorgt, moet er voor de jonge kerkuilen ook voedsel op de plank komen. De ongewenste gasten voor de fruittelers zijn dan een prooi voor de kerkuilen. Nooit eerder werden kerkuilkasten in hoge bomen nabij plantages opgehangen.

In het verleden werden ze altijd aan oude gebouwen of loodsen bevestigd. “Woelratten en muizen knagen aan de wortels van de bomen, waardoor die afsterven. Woelratten gebruiken de gangen van de mol, terwijl de muizen holletjes maken. Met een kerkuil besparen we de kosten van pesticiden,” zegt teler Sven Roosen. “Als een beest jongen heeft, dan zijn er vijf tot zes prooien per dag nodig voor een jong. Dus als een kerkuil vijf tot zes jongen heeft, is er behoorlijk wat voedsel nodig,” voegt Dirk Ottenburghs van de Vogelwerkgroep eraan toe.

Het regionaal landschap Haspengouw en Voeren liet bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek nestkasten maken. Allerlei dieren, zoals ook wezels en een hermelijn, kunnen in een plantage nuttig zijn om plaagsoorten te bestrijden. Intussen zijn er 23 torenvalkkasten opgehangen en zijn er zes steenuilkasten in de maak. De roofvogels zijn verlekkerd op muizen en ratten. Dirk Ottenburghs van de Vogelwerkgroep zorgde voor het nodige advies. Hij heeft een goed zicht op de populaties en kent de beste locaties.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio