14de Alkense Oogstfeesten lokken 20.000 bezoekers

Print

Foto: Leentje Berden

Sint-Joris

Alken - Als je over de voorbije veertiende editie van de Alkense Oogstfeesten praat, is dat in superlatieven. Het kan ook niet anders, want het bezoekersaantal steeg tot 20.000. Iedereen die komt, lijkt verknocht en gegrepen door de aangename sfeer en de jovialiteit van dit plattelandsevenement. Vorig jaar was het de beste en mooiste editie ooit, dit jaar is de organisatie gewoonweg sprakeloos en ontroerd dat zovele mensen naar Alken gekomen zijn. Voorzitter Pieter Berden bedankt dan ook bij deze alle duizenden bezoekers, sponsors, vrijwilligers, standhouders en wedstrijddeelnemers. Wat een volksfeest!

De tandemtocht naar Scherpenheuvel om goed weer af te dwingen hielp, want het zonnetje deed de modder verdwijnen en herschiep de vijf grote evenementenweides in een lust voor het oog. De organisatie liet het publiek smullen, letterlijk en figuurlijk.

Niemand had deze opkomst, 20 000 kijklustigen, durven dromen. Vzw Vrienden van het Belgisch trekpaard is dan ook een schitterende editie rijker en wil alleen maar beter doen. Het succes ligt volgens het bestuur in de vriendengroep die onbaatzuchtig en zonder moeite alles geven om van de Alkense Oogstfeesten ieder jaar weer een echt ‘mooi’ spektakel te maken. Ook de sponsors staken elkaar de loef af om van hun promostanden werkelijk pareltjes te maken.

De inkom alleen al liet je meevoeren op een nostalgische tocht doorheen onze rijke geschiedenis met oude landbouwwerktuigen en tuingereedschap in een tunnel van stro. En dan werd je ondergedompeld in een prachtig decor, ver weg van steen, beton en stress, achter het Eikenbos in Alken. Op de eerste weide vonden talrijke grote paardenkampioenschappen plaats en achteraan kon je spectaculaire geiten- en schapenrassen bekijken. Manlief liet je achter aan de toog van de bierproeverij met een Zwijntje of Boerken en zelf kon je kuieren door de ambachtelijke markt met prachtige handgemaakte kunstwerkjes.

“Schitterend, gewoonweg schitterend!” Miet B. wandelt langs weide twee, de weide met alle oude ambachten en aanschouwt het nieuwe gedeelte: zes oude mannen in traditionele klederdracht die luidruchtig kaartend de bezoekers entertainen onder het toeziend oog van breiende vrouwen. Wat een klassevolle animatie van een groep vrienden die iets moois willen brengen, die deze Limburgse folklore niet verloren willen laten gaan.

Net voor het grote maïsdoolhof gaven politiehonden in weide drie het beste van zichzelf en konden de bezoekers shows van dogdance zien. Ook de jachthonden en schapendrijvers waren er dit jaar weer bij. Aan de tapwagen daar was het zalig zitten in het zonnetje met een frisse Cristal Alken in de hand.

Nieuw in 2016 waren onder andere de prijskamp van witblauw-runderen, een warme bakker, bierproeverij en boerinnenboetiek. Ook de smederij-afdeling was grootser dan ooit. De organisatie vernieuwt ieder jaar om trouwe bezoekers te verbazen met ander spektakel. De ideeënmolen draaide al op volle toeren nog voor het zondag was. Er zitten prachtige shows in de pijplijn die op zondag 6 augustus 2017 te zien zullen zijn. En hier geldt het spreekwoord echt wel: “De afwezigen hadden ongelijk.” Tot volgend jaar allemaal.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio