Hoe Pokémon Go kinderen met autisme helpt

Print
Hoe Pokémon Go kinderen met autisme helpt

Pokémon Go is onvoorstelbaar populair en bijna niet meer uit het dagelijkse leven weg te slaan. Het spel kan soms zelfs een hulp zijn voor mensen die op een andere manier in dat dagelijkse leven staan. Zo ook voor de 12-jarige Ian Thayer uit de Verenigde Staten, die autisme heeft.

Stephanie Barnhill was met verstomming geslagen toen haar 12-jarige zoon Ian Thayer haar vroeg of hij naar buiten mocht om op Pokémon te jagen. Ian heeft het Syndroom van Asperger, een vorm van autisme, waardoor hij niet graag naar buiten gaat of contact heeft met anderen. Totdat hij Pokémon Go ontdekte, weliswaar, want vanaf dat moment nam hij zelf initiatief om uit zijn comfortzone te komen.

“Hij gaat vrijwillig naar Pokéstops, om Pokéballs te kunnen krijgen en om Pokémon te kunnen vangen”, vertelt zijn moeder. “Vroeger had hij geen enkele interesse om naar buiten te gaan. Dit spel zorgt ervoor dat hij met mensen praat over welke figuren ze al gevangen hebben.”

Structuur en samenhang

Nog nooit hadden spelers van een videogame zoveel interactie met elkaar als bij Pokémon Go, want ze moeten naar bepaalde plaatsen om beloningen te kunnen ontvangen. Dat aspect van het spel heeft ook een goede invloed op de 6-jarige Ralphie, die ook autisme heeft. “Pokémon Go is iets wat hij gemeenschappelijk heeft met andere kinderen”, vertelt zijn moeder Lenore. “Andere kinderen zijn er zo op gebrand om Pokémon te vangen, dat ze niet meer letten op hij gedrag.” Ralphie bevindt zich dan plots middenin een groep kinderen die hij niet kent.

Volgens Dr. James McPartland, directeur van de Developmental Disabilities Clinic in Yale, is het spel aantrekkelijk voor kinderen met autisme omdat het veel structuur en samenhang bevat. “Pokémon Go bevat een beperkte, samenhangende set van interessante figuren.”, aldus McPartland. “Kinderen met autisme houden vaak van dingen die gebaseerd zijn op concrete feiten of op lijsten. Bovendien zijn ze erg goed in onthouden, dus op dit gebied kunnen ze echt uitblinken.”

Gemeenschappelijke interesse

Volgens Dr. Peter Faustino, een Amerikaanse psycholoog, heeft ook het feit dat kinderen met autisme nu een gemeenschappelijke interesse hebben met andere kinderen een invloed. Wanneer hij kinderen met autisme begeleidt, zoekt hij vaak naar iets wat ze kunnen delen met andere kinderen, zoals muziek of sport. Maar Pokémon Go blijkt zelf al een weg te hebben gevonden naar de levens van autistische kinderen. “Het is een uitgelezen kans om buiten te komen, om interactief te zijn buiten het huis”, aldus Faustino.