Zendamateurs herdenken André Dumont

Print
As - Afgelopen zaterdag 6 augustus zijn de West Limburgse radioamateurs afgezakt naar de gemeente As om bij de uitkijktoren in de Stationsstraat een draagbaar zendstation op te bouwen. Het was namelijk juist 115 jaar geleden dat André Dumont en zijn boorteam op een diepte van 541 meter op steenkool stootten.

Deze ontdekking in 1901 was cruciaal voor deze regio en voor de andere Limburgse gemeenten en steden. Voor de volgende 80 jaar bracht de steenkool industrie welzijn en welvaart naar Limburg. Daarom was het zeker de moeite waard om de ontdekking en het delven van het zwarte goud nog eens onder de aandacht te brengen volgens Eric Emmers, de voorzitter van de West Limburgse Radioamateurs. De zendamateurs hadden geen betere locatie kunnen vinden om hun zendstation op te bouwen, namelijk vlak naast de uitkijktoren in As in de stationsstraat 124. Deze uitkijktoren is een replica van de boortoren die André Dumont en zijn team in 1901 gebruikt hebben. Omdat de retro boortoren vlak bij het station van As ligt, een andere mooie toeristische trekpleister van de gemeente met zijn mini treintje, mooie wandelpaden en de ingang tot het natuurgebied de Hoge Kempen, kwamen ook verschillende mensen een bezoek brengen aan de zendamateurs. "Ze stelden verschillende vragen over onze radiohobby en luisterden mee hoe de radioamateurs verbindingen maakten met andere zendstations van over de gehele wereld", vertelt Eric Emmers. Verder voegde hij er nog aan toe dat het voor hem een duidelijke win-win situatie was om zowel de radiohobby te promoten als deze
115de herdenking van de ontdekking van André Dumont onder de aandacht van het publiek te brengen. Het was het een groot succes en daarom willen de zendamateurs in het bijzonder mevrouw Nouwen van de toeristische dienst en de burgemeester en schepenen van de gemeente As bedanken voor hun toestemming dat ze het terrein mochten gebruiken.

 

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio