Pokémon Go is het begin van een gigantische digitale revolutie

Print
Pokémon Go is het begin van een gigantische digitale revolutie

Mark van Luyk Foto: Onbekend

3.500 mensen stonden donderdag in Hasselt samengetroept rond één grote, in Nederland gehuurde Pokémonbal. De politie moest zelfs de kleine ring van Hasselt afsluiten om de toeloop in goede banen te leiden. Reden van al die opwinding; niet de dj in de Pokéball, maar wel zeven Pokémon die zich voor een paar laaghartige euro’s naar het Yup Hotel hadden laten lokken. Geen zeldzame Pokémon, maar wel van die doordeweekse Pidgey’s waarmee je nauwelijks een battle durft aan te gaan. Tegenwoordig kan elke handelaar of organisator voor een paar euro virtueel lokaas kopen om snel-snel een paar honderd man extra naar zijn evenement of zaak te lokken.

De firma Niantic, de maker van Pokémon Go, beseft wellicht nu pas welk goud ze in handen heeft. Als je zo eenvoudig duizenden mensen kunt laten samentroepen voor een handvol euro’s, dan zijn de mogelijkheden onbeperkt. Marketeers krijgen nu al natte dromen over hoeveel volk ze in de toekomst kunnen manipuleren door één zeldzame Pokémon los te laten. Handelaars genoeg die daarvoor een flinke duit willen dokken. Critici hebben overigens bedenkingen bij wat Niantic allemaal van plan is met de ‘big data’ die de app genereert. Met hun camera’s brengen de spelers zowat de hele wereld in beeld en ze offeren graag hun privacy op voor wat spelplezier. Meteen één van de redenen waarom in de Arabische wereld de ene fatwa na de andere volgt.

Volgens een grote fietsenwinkelketen schaffen Pokémon Go-spelers massaal gsm-houders voor de fiets aan om op die manier hun nieuwe wereld - die van de augmented reality- te verkennen. Wereldwijd zijn er al een paar ongevallen gebeurd, hopelijk komen er hier ook geen brokken van. Maar voor de rest gaan we hier niet met ons vingertje zitten zwaaien. Het is uw leven en het zijn uw tanden.

Pokémon Go heeft iets teweeggebracht wat andere games nooit voor mekaar hebben gekregen. Schichtige knapen en jongedames die vroeger alleen maar achter hun pc zaten, sleuren nu een hond achter zich aan terwijl ze naar hun smartphone turen. Groepjes jongeren, vaak herkenbaar aan hun omgekeerde pet, belanden pardoes in de meest onhippe negorijen. De nieuwe spelwereld van de gamers is vandaag de échte wereld geworden. Ongetwijfeld het begin van een gigantische digitale revolutie. Dat is voor iedereen een beetje wennen en misschien voor sommigen zelfs wat ergerlijk, maar als ouder van een fervente gamenerd zult u het beslist met deze conclusie eens zijn: hij of zij krijgt tenminste weer af en toe een frisse neus.