© AFP

Nieuwe verdachte nam selfie met dader voor aanslag in Nice

De nieuwe verdachte in het onderzoek naar de aanslag in Nice is de 36-jarige Hamdi Z. Hij was een kennis van de dader van de aanslag in Nice, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, en is maandag “banden met criminelen verbonden aan een terroristische organisatie” ten laste gelegd. Dat is vernomen bij het parket van Parijs, dat in terrorismezaken nationale bevoegdheid heeft.

gjs

Hamdi Z. en Bouhlel zouden elkaar “al minstens één jaar” kennen, zo zegt een bron dicht bij het onderzoek. Hamdi zou onder meer op een selfie staan die Bouhlel had genomen enkele dagen voor hij het bloedbad in Nice aanrichtte. De speurders verdenken Hamdi ervan dat hij op de hoogte was van de plannen van de aanslag. Hij werd op 25 juli aangehouden in Nice en is maandag voor een antiterrorismerechter verschenen, die hem in staat van beschuldiging stelde. Hij is al de zesde verdachte in het dossier bij wie dat gebeurt.

Chokri C., Mohamed Oualid G. et Ramzi A. worden vervolgd voor “medeplichtigheid aan moord in groepsverband en verbonden aan een terroristische organisatie”. In de dagen voor de aanslag in Nice zouden ze Bouhlel meermaals ontmoet hebben en naar Ramzi A. stuurde Bouhlel vlak voor het bloedbad nog een sms.

Ramzi A. wordt in dit dossier, samen met de Albanezen Artan H. en Enkeledja Z., daarnaast nog “inbreuken op de wapenwetgeving” ten laste gelegd. Ze zouden het pistool geleverd hebben waarmee Bouhlel de politie had beschoten vlak voor hij werd gedood.

Bij de aanslag in Nice op 14 juli, waarbij Bouhlel met een vrachtwagen inreed op de menigte op de Promenade des Anglais, kwamen 84 mensen om en raakten ruim 350 mensen gewond.

Lees meer over de aanslag in Nice