© AFP

Thaise vrouw riskeert 15 jaar cel omdat ze ‘ja’ tikt op Facebook

De moeder van een Thaise activist is maandag in beschuldiging gesteld van majesteitsschennis. De vrouw riskeert tot vijftien jaar cel omdat ze op een Facebook-bericht gereageerd had met woord “ja”.

De 40-jarige Patnaree Chankij moet zich verantwoorden voor het beledigen van de monarchie, omdat ze met instemming had gereageerd op een bericht waarin kritiek werd geuit op het Thaise koningshuis. Ook de persoon die het bericht op Facebook had gepost, is opgepakt en in beschuldiging gesteld.

Patnaree werd maandag aangeklaagd door de militaire rechtbank in Bangkok. Als ze schuldig wordt bevonden, riskeert ze een celstraf van vijftien jaar. Volgens haar advocaat is ze voorlopig vrijgelaten na het betalen van een borgsom van 500.000 baht (bijna 13.000 euro).

De vrouw is de moeder van Sirawith Seritiwat, de activist die pro-democratische studentengroep Resistant Citizen had opgericht.

Het beledigen van de koning en zijn familie wordt in Thailand met erg strikte wetten aan banden gelegd. Maar mensenrechtenorganisaties klagen aan dat de wetten vaak misbruikt worden om critici de mond te snoeren.