© BELGA

Jean-Michel Saive doet in Rio (opnieuw) gooi naar zitje in IOC-atletencommissie

Jean-Michel Saive hoopt over enkele weken verkozen te worden tot de atletencommissie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De plaatsjes zijn wel erg duur, zo beseft de tafeltennislegende.

Naast Saive azen nog 22 (ex)atleten op een van de vier mandaten. Hun lot ligt in de handen van de 10.500 stemgerechtigde sporters die vanaf volgend weekend deelnemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Saive stond zelf tussen 1988 en 2012 zeven keer op rij aan de start van de Spelen.

Vier jaar geleden, in Londen, deed Saive al eens tevergeefs een gooi naar een zitje in de IOC-atletencommissie. Eigenlijk wilde de 46-jarige Luikenaar zich niet opnieuw kandidaat stellen, maar op vraag van de voorzitter van de Internationale Tafeltennisbond ging hij toch overstag. Saive is al voorzitter van de atletencommissies van het BOIC en de Europese Olympische Comités (EOC).

“Een jaar geleden kreeg ik tijdens een vakantie in Turkije de vraag van mijn internationale federatie om mijn kandidatuur te stellen”, legt Saive zondag uit. “Ik hield de boot aanvankelijk af maar finaal hapte ik toch toe, onder meer omdat ik inmiddels Europees voorzitter ben en omdat ik de enige tafeltennisser zou zijn die zijn kandidatuur stelde (er kan maar één atleet per sport worden verkozen, red). Vier jaar geleden was ook Zoran Primorac kandidaat en met twee tafeltennissers voor de functie gaan vond ik compleet belachelijk.” Uiteindelijk werd geen van beide verkozen.

Saive zegde toe, maar met de Koreaan Ryu Seung-min krijgt hij toch weer -stevige- concurrentie van een (gewezen) tafeltennisser. De olympisch kampioen van 2004 kondigde zijn kandidatuur enkele weken na die van Saive aan. “Ik nam meteen contact op met de voorzitter van mijn federatie. Die beloofde mij met de Koreanen te praten, maar goed, veel leverde het niet op (lacht).”

De Luikenaar acht de kans dat hij wordt verkozen klein. Ryu Seung-min voert immers stevig campagne in het olympisch dorp en hij zal in principe alvast heel wat Aziatische stemmen wegkapen. “Mocht ik de enige tafeltennisser zijn, zou het er goed uitzien”, zegt Saive. “Maar ik kan hem anderzijds niets verwijten, hij doet wat hij moet doen, maar dit is niet wat mij een jaar geleden is voorgesteld. Mocht ik het geweten hebben, zou ik mij geen kandidaat hebben gesteld. Dan was ik zijn eerste supporter.” Op 18 augustus kent Saive het resultaat.

Jean-Michel Saive had in Rio voor de achtste keer op rij aan de Spelen kunnen deelnemen, een record in het tafeltennis. Begin december kondigde ‘Jean-Mi’ echter zijn internationale afscheid aan. Hij heeft geen spijt van die beslissing.

“Ik heb geen enkel gevoel van spijt, bitterheid of ontgoocheling. Ik ben wel blij om hier te zijn. Ik heb al enkele balletjes kunnen slaan en de sfeer in de zaal kunnen opsnuiven. Dat is super want ik blijf in dat opzicht een groot kind.”