© Luc Dalemans

Bart De Wever legt Belgische Patriot Act op tafel

“Burgemeesters, politie en staatsveiligheid moeten makkelijker informatie kunnen inwinnen en preventief kunnen optreden”, zegt N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever in ons politieke weekendinterview in HBvLPLUS. Hij wil werk maken van een ‘Patriot Act’ naar Amerikaans voorbeeld.

Indra Dewitte en Eric Donckier

“Het is toch te gek dat ik enkel kan optreden nadat er strafrechtelijke feiten zijn gepleegd, terwijl ik weet waar de geradicaliseerde jongeren zitten. Ik kan geen verdachte huizen sluiten, ik mag geen gsm’s laten afluisteren of iemand preventief laten aanhouden. Met een gewapend bestuur kan dat wel.”

En dus bereidt de Antwerpse burgemeester wetgevende initiatieven voor om na de vakantie een Patriot Act op de regeringstafel te leggen. “Dit is een absolute prioriteit”, aldus De Wever.

Daarnaast maakt De Wever werk van een reeks andere voorstellen. Zo wil hij dat sympathie voor IS verboden wordt, dat de financiering van de moskeeën wordt herbekeken en dat Syriëstrijders opgesloten kunnen blijven. Tot slot laat hij weten dat zijn partij niet in een volgende regering zal stappen als er geen verbod komt op onverdoofd slachten.

Van welke voorstellen de N-VA-voorzitter nog werk wil maken, leest u hier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer