IN BEELD. Waaghals wil hoogterecord parachutespringen verbreken... zonder parachute

Print
Er zijn waaghalzen, en er is Luke Aikins; de waaghals onder de waaghalzen. Zaterdag waagt de Amerikaan zich aan een sprong vanuit een vliegtuig op 25.000 voet hoogte. Dat is zo'n 7,62 kilometer. U leest het goed: hij waagt zich aan een sprong, niet aan een parachutesprong. Het valscherm laat hij achterwege.

"De eerste keer dat ze me vroegen om uit een vliegtuig te springen zonder parachute, heb ik vriendelijk bedankt. Zoals elke normale mens zou doen. Ik heb een vrouw, een zoon en een leven", lacht Aikins. Maar het idee liet hem niet los. "In de weken na het verzoek bleef ik er 's nachts mijn hoofd over breken. 'Als iemand zou zeggen dat ik het moest doen, hoe zou het dan in zijn werk gaan?'", vertelt hij aan het magazine People. Het liet hem niet los en met de hulp van experts ging hij op zoek naar het antwoord op de vraag. Nadat hij groen licht kreeg van hen én zijn vrouw is het zaterdag zo ver. Onder toeziend oog van de hele wijde wereld; zijn sprong wordt live uitgezonden op televisie. 

Hij springt zonder parachute en zonder 'wingsuit' (een pak met 'vleugels' om snelheid te kunnen controleren en bijsturen tijdens een vrije val). Hij landt op een valnet van 30 meter bij 30 meter, dat zo'n 60 meter boven de grond wordt gespannen. De vlucht naar 25.000 voet zal zo'n 20 minuten in beslag nemen, zijn vrije val terug naar beneden zo'n 126 seconden. Ter voorbereiding op de stunt sprong hij 34 keer succesvol vanop 25.000 voet, en trok pas op 1.000 voet een parachute open. (Bekijk de laatste tests onderaan dit artikel.) De televisiezender Fox zendt live uit, zatedag om 20u lokale tijd. 

Aikins is als parachutespringer wel niet aan zijn proefstuk toe. Hij heeft al meer dan 18.000 sprongen op zijn naam staan en is onder meer lid van het veiligheids- en instructieteam van Felix Baumgartner. Een Oostenrijker die zich al succesvol waagde aan een parachutesprong vanuit de ruimte. Ook zijn vrouw is instructrice.

"Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet nerveus ga zijn in dat vliegtuig", besluit hij zijn geplande stunt. Nog een gouden raad geeft de stuntman mee: "Probeer dit thuis niet".