Radioverbod in de F1 wordt met onmiddellijke ingang opgeheven

Print
Radioverbod in de F1 wordt met onmiddellijke ingang opgeheven

De pitmuur van het Mercedes F1 team Foto: Mercedes F1 team

De FIA heeft in een persbericht laten weten dat het radioverbod in de Formule 1 wordt opgeheven.

Naast het uitstellen van de introductie van Halo heeft de F1 Strategy Group nog een andere belangrijke beslissing genomen. Het radioverbod dat er tot nu toe in de Formule 1 was wordt met onmiddellijke ingang opgeheven. Reeds komend weekend, tijdens de GP van Duitsland, zal er dus opnieuw vrij gecommuniceerd kunnen worden over de boordradio.

Het radioverbod werd aan het begin van het seizoen ingevoerd om er voor te zorgen dat een rijder 'zelfstandiger' zijn wagen zou besturen, zonder al te veel input van het team. De maatregel zorgde echter voor heel wat commotie, vooral tijdens de GP van Groot-Brittannië en de GP van Hongarije.

In Groot-Brittannië kreeg Nico Rosberg een probleem met zijn versnellingsbak, waarop de Duitser instructies kreeg van Mercedes om het probleem te verhelpen of in het slechtste geval te omzeilen. Na afloop van de race kreeg de Duitser een tijdstraf waardoor hij zijn tweede plaats op het podium verloor. In Hongarije kreeg Button dan weer een drive through-penalty nadat hij eveneens instructies van McLaren had gekregen.

Ook de F1-fans reageerden vol ongeloof en er kwam dan ook kritiek van zowel de rijders, teams als de fans dat het radioverbod haar doel voorbij schoot en de sport nodeloos complex maakte. De FIA lijkt nu gehoor te geven aan die verzuchtingen.

In een reactie laat het immers weten dat het radioverbod op verzoek van de teams en de commerciële rechtenhouder is afgeschaft . Vanaf komend raceweekend in Duitsland zullen de teams opnieuw onbeperkt over de boordradio mogen communiceren. Enkel tijdens de periode van de opwarmronde en de start zal er nog een radioverbod zijn, waardoor de rijders zelfstandig al de startprocedures moeten doorlopen.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: