Geef eens een berg cadeau: Noorwegen wil Finland berg geven voor 100ste verjaardag

Print
Geef eens een berg cadeau: Noorwegen wil Finland berg geven voor 100ste verjaardag

Mount Halti, gelegen op de Finse en Noorse grens Foto: AP

De Noorse overheid overweegt om buur Finland een berg cadeau te geven voor haar honderdste verjaardag. Daarvoor zou de grens tussen de twee Scandinavische landen wel veertig meter moeten verschuiven. “We willen onze buur de hand kunnen rijken op de top van de berg”, zo klinkt het bij de Noren.

Mount Halti, dat is de naam van de berg in kwestie. Halti is maar liefst 1365 meter hoog en heeft zowel een Noorse als een Finse piek. De Finse piek bevindt zich vreemd genoeg niet in Finland, maar in Noorwegen. Daarom willen de Noren de piek nu teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. Het ideale cadeau voor de honderdste verjaardag van de onafhankelijkheid van Finland.

“Er zijn enkele formaliteiten die nog niet in orde zijn en ik heb mijn definitieve besluit nog niet genomen”, vertelde de Noorse premier Erna Solberg aan de openbare omroep van het land. “Maar we bekijken het.” De burgemeester van Kåfjord, het grensdorp waar de berg in kwestie gelegen is, stelde dat de piek een “fantastisch geschenk zou zijn voor onze zusternatie. We willen onze buur de hand kunnen rijken op de top van de berg.”

Op dit moment ligt het hoogste punt van Finland op 1324 meter boven het zeeniveau, op de uitloper van dezelfde Mount Halti. Maar door de grens tussen Noorwegen en Finland een luttele veertig meter te verschuiven, komt ook de top van die uitloper in Finland te liggen. Het hoogste punt zou dan zeven meter hoger liggen dan voordien, op 1331 meter.