De Wever: “Wir schaffen das’ is goedkoop trucje van Merkel”

Print
De Wever: “Wir schaffen das’ is goedkoop trucje van Merkel”

Bart De Wever. Foto: BELGA

Bart De Wever (N-VA) vindt de mantra van de Duitse bondskanselier Angela Merkel een “goedkoop trucje”. “Vandaag moet ze de Duitsers beschermen tegen de gevolgen van wat ze zelf heeft aangericht.”

Angela Merkel riep vandaag vroegtijdig een persconferentie bijeen. Daarin verdedigde ze de vluchtelingenpolitiek van Duitsland, en herhaalde ze haar beroemde uitspraak van elf maanden geleden: “Wir schaffen das!”

De Wever reageert in het Radio 1-programma ‘De Wereld Vandaag’ met de stelling dat het geen herhaling is “want vandaag betekenen deze woorden iets helemaal anders dan een jaar geleden. Toen pleitte ze voor open grenzen, nu wil ze de Duitsers beschermen tegen het puin dat ze zelf heeft veroorzaakt. Dit is een goedkoop trucje.”

Volgens hem heeft Merkel wel degelijk haar beleid bijgestuurd. “De grenzen zijn gesloten, ze heeft zelf een deal gesloten met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Wat zij geopolitiek heeft aangericht, had kunnen worden vermeden indien ze een echte leider was geweest.”

(On)veiligheidsgevoel

“Merkel heeft de weg geplaveid voor de opkomst van onder meer extreemrechts”, zegt de N-VA-voorzitter. “Mensen voelen zich vandaag in hun veiligheid bedreigd. Dat uit zich in de opkomst van extreemrechts en bijvoorbeeld ook in de resultaten van het brexit-referendum. In de VS maakt Trump opgang, in Frankrijk Marine Le Pen, in Nederland Geert Wilders.”

De Wever pleit voor een krachtdadiger optreden tegen extremisme op eigen bodem. “En we moeten het ook ter plekke uitroeien.”

“Als onze Europese waarden nog iets betekenen, dan moeten we daar misschien weer voor vechten (...)”, zegt De Wever, die IS een zootje ongeregeld noemt van enkele tienduizenden strijders. “Toch zien we hen een genocide plegen en laten we ze hun ideologie over Europa verspreiden.”