Al-Qaida breekt met Al-Nusra

Print

Het terreurnetwerk al-Qaida heeft donderdag de basis gelegd voor een breuk met zijn Syrische tak Jabhat al-Nusra (ook wel al-Nusra Front). Op het internet werd al enkele dagen gespeculeerd over een mogelijke aankondiging daarover door al-Nusra.

“We roepen de bevelhebbers van al-Nusra op om voort te maken met hun aankondiging, in het belang van de islam en de moslims en ter bescherming van de jihadisten in Syrië”, luidt het in een op het internet verspreide audioboodschap van al-Qaida. “We roepen ze op om de nodige maatregelen te nemen”, alludeert de spreker op een mogelijke breuk. “Onze broeders die de jihad in Syrië voeren, zijn een niet te onderschatten krijgsmacht geworden.”

Al-Nusra is de belangrijkste jihadistische groepering in Syrië na rivaal Islamitische Staat (IS). De beweging is in mindere mate ook het doelwit van luchtaanvallen door de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, waar ook België deel van uitmaakt. Rusland, bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, valt daarentegen wel regelmatig al-Nusra-stellingen aan. Vorige week nog sloten de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en de VS, Sergej Lavrov en John Kerry, een akkoord over de gezamenlijke strijd tegen al-Nusra en IS.

Al-Nusra verscheen voor het eerst op de radar in januari 2012, een half jaar na het begin van de opstand tegen het regime van Assad. Het grote verschil met IS is dat al-Nusra strijdt tegen de troepen van Assad en, naar verluidt, op enige steun van de lokale bevolking kan rekenen, terwijl IS-strijders vechten tegen iedereen die hen geen trouw zweert.

Al-Qaida breekt met Al-Nusra
Foto: AP