Toerisme in Turkije krijgt harde klappen

Print
Toerisme in Turkije krijgt harde klappen

Foto: REUTERS

De toeristische sector in Turkije wordt hard getroffen door de terroristische dreiging en de politieke instabiliteit in het land.

In juni 2016 zakte het aantal buitenlandse bezoekers met 41 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Circa 44.000 Belgen kozen vorige maand voor een verblijf op Turkse bodem, 36 procent minder dan een jaar terug. Dat blijkt uit cijfers die het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme donderdag bekendmaakte.

Turkije verwelkomde dit jaar voorlopig 10,7 miljoen buitenlandse toeristen. Vorig jaar waren het er in zes maanden tijd bijna 15 miljoen. De achteruitgang neemt gestaag toe. In maart bedroeg de daling tegenover 2015 13 procent, in april 28 procent en in mei 35 procent.

Russische toeristen

Vooral de Russische toeristen laten het massaal afweten na het afkoelen van de Russisch-Turkse betrekkingen. In het eerste semester van 2016 daalde hun aantal met maar liefst 87 procent naar 184.000. In november 2015 haalde de Turkse luchtmacht een Russisch gevechtsvliegtuig bij de Turks-Syrische grens neer. De Turkse president Erdogan bezoekt zijn Russische ambtsgenoot Poetin op 9 augustus in Sint-Petersburg in een poging om de relaties te normaliseren.

Duitsland is dit jaar goed voor 14 procent van het aantal bezoekers in Turkije. Georgië, Iran, Bulgarije en het Verenigd Koninkrijk vervolledigen de top vijf. België neemt met 150.000 bezoekers 1,4 procent in en staat op de vijftiende plaats.

De golf van zelfmoordaanslagen, vooral in Istanbul, wordt gezien als de belangrijkste reden waarom toeristen wegblijven uit Turkije. Buitenlanders maken zich ook zorgen over het hernieuwde conflict met de Koerden in het zuidoosten van het land. De gevolgen van de poging tot staatsgreep en de naweeën ervan moeten nog blijken.