Interieur

Vijftien tips om een klein kot ruimer te doen lijken

Print
Vijftien tips om een klein kot ruimer te doen lijken
De zomervakantie is voor veel studenten ook de periode om na te denken hoe ze hun kot gaan inrichten. Maar hoe haal je nu het beste uit een relatief compacte ruimte en doe je die groter lijken? De interieurspecialisten achter de site Domino delen twintig tips.

1. Vergeet het hoofdeinde van je bed: dit kan veel plaats innemen en oogt misschien zwaar. Dat geeft een beklemmend gevoel in de ruimte. Versier de muur boven je hoofdkussen eventueel met posters of kaders in lichte kleuren die de kamer een airy feel geven.

2. Leuk om in een kleine kamer grenzen af te bakenen en een slaapkamer van een studeerruimte te onderscheiden: hang een licht transparant gordijn in de kamer. Zo kan je je ’s avonds afsluiten van je boeken zonder het ruimtegevoel helemaal te verliezen. Een kledingrek is een stijlvol alternatief en geeft je persoonlijkheid weer in je interieur. Let wel: deze tip werkt niet als je een extreme sloddervos bent die kleren liever op het rek gooit dan op een kapstok hangt.

Vijftien tips om een klein kot ruimer te doen lijken
Foto: Lamaisondannag

3. Het is geen must om je bed en zetel aan dezelfde muur te plaatsen. Hen tegenover elkaar positioneren maakt dat de ruimte anders wordt ingedeeld, niet dat ze kleiner oogt.

4. Een tapijt onder je bed is een handig hulpmiddel om een slaapzone te creëren in de beperkte ruimte waarover je beschikt.

Vijftien tips om een klein kot ruimer te doen lijken
Foto: Almost makes Perfect

5. Een hoge spiegel tegen de muur is niet alleen handig om te zien of je deftig naar de les vertrekt, hij wekt ook de indruk dat het plafond in de ruimte veel hoger is dan in werkelijkheid.

6. Ga voor een multifunctioneel bureau. Eén dat ook kan dienen als nachtkastje, of wat denk je van een exemplaar met lades waarin je al wat kleren kwijt kan?

Vijftien tips om een klein kot ruimer te doen lijken
Foto: Julia Johnson

7. Wit is altijd een goed idee om een ruimte optisch te vergroten. Wit bedlinnen, witte muren of witte meubeltjes maken al een wereld van verschil.

8. Een bed in een frame vol kasten creëert niet alleen een afgesloten slaapzone, je kan er ook spullen in opbergen. Veel extra kasten en plaats heb je dus niet meer nodig. In dit geval is een rechte muur wel een must.

9. Eentje voor de klusjesmannen en -dames onder ons: maak zelf een rek dat zowel als boekenrek, computerkast als nachtkastje kan dienen. Van een multifunctionele studeerplek gesproken...

Vijftien tips om een klein kot ruimer te doen lijken
Foto: Lowe’s

10. Geen plaats voor een bed en een zetel, ga dan voor een bed dat je overdag - met enkele kussens en een plaid - kan transformeren in een knusse zetel.

11. Een kot in een zolderkamertje kan je ook best gezellig maken. Duw je bed in een hoek en maak er een serene chill-outzone van. Om het niet te druk te laten ogen, kan je opteren om een krukje als nachtkastje te gebruiken.

12. Je bed hoef ook niet per se tegen de muur te staan. Als je het pakweg anderhalve meter van de wand installeert, kan je erachter een soort dressing maken. Leuk: hang een gordijn achter je bed om je ‘kast’ een beetje af te sluiten.

Vijftien tips om een klein kot ruimer te doen lijken
Foto: Bloglovin’

13. Twee rekken op je kot? Schuif er een stevige plank tussen en gebruik die als bureautafel, zo krijg je een werkplek en opbergruimte in één.

14. Kies (of verf) kasten in dezelfde kleur als de muur waar ze tegen staan, dan breekt ze de ruimte niet en oogt die groter.

15. Nog een laatste voor de doe-het-zelvers: maak een ledikant voor je bed en voorzie opbergruimte onder de matras.

Vijftien tips om een klein kot ruimer te doen lijken
Foto: Home Design

Niet te missen