Merkel: “Aanslagplegers van IS hebben Duitse gastvrijheid bespot”

Print

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft donderdagmiddag een toespraak gehouden over de “verschrikkelijke moorden en aanslagen in Duitsland” van de voorbije weken. Merkel zei onder meer dat de aanslagplegers van Islamitische Staat die zich als vluchtelingen uitgaven de Duitse gastvrijheid hebben bespot.

De christendemocratische politica zei dat Duitsland zich verzet tegen “de haat en de vrees” die terroristen willen scheppen. De aanslagen van Würzburg en Ansbach veroordeelde zij als “islamistische terreur”.

“Eergisteren in Normandië, enkele weken geleden in Orlando. In België en Turkije... de aanslagen zijn deprimerend”, zei Merkel. “Het zijn daden die ons allemaal kunnen treffen. Aan de naasten van de slachtoffers: we lijden met u mee, we treuren mee, u bent nooit alleen.”

Bespotten gastvrijheid

“De terroristen willen onze samenhorigheid en openheid afnemen, alsook de bereidheid om mensen in nood te helpen”, klonk het. De daders van terroristische aanslagen “bespotten” volgens Merkel de Duitse gastvrijheid.

Merkel verzekerde dat de autoriteiten alles zullen doen om de aanslagen uit te klaren en kondigde aan dat het leger in de strijd tegen de terreur wordt “geïntegreerd”. “Het is aan ons om de barbaarse daden op de correcte manier aan te pakken.”

“Wir schaffen das!”

“We hebben al zo veel kunnen waarmaken de voorbije elf maanden. We kunnen ons dan de vraag stellen of het ons echt gaat lukken.” Enkele momenten later herhaalde de bondskanselier haar mantra: “Ja, wir schaffen das!”