Vrachtwagen rijdt in op personenwagen op E17: vrouw kritiek

Print
In Aalbeke is opnieuw een zwaar ongeval gebeurd op de E17 naar Frankrijk. Een vrachtwagen reed er achteraan de file in op een Nederlandse wagen met caravan. Er raakten drie mensen van hetzelfde Nederlandse gezin gewond. De moeder van het gezin, die pas na meer dan twee uur bevrijd kon worden, is er het ergste aan toe. Zij verkeert in levensgevaar. Sinds 15 uur is de rijbaan opnieuw vrijgemaakt in de richting van Frankrijk.

Donderdagochtend is de E17 richting Frankrijk ter hoogte van het complex Aalbeke versperd na een aanrijding tussen een vrachtwagen en een personenwagen met caravan. De vrachtwagen reed rond 10.30 uur achteraan de file in op een wagen met caravan. Die werd dan tegen de vrachtwagen ervoor geduwd. De laatste vrachtwagen bleek geladen met benzine, maar gelukkig ontstond er geen lek. 

De personenwagen kwam op zijn dak terecht, de caravan is zwaar beschadigd. Drie personen zaten gekneld in de wagen en raakten gewond. De moeder van het Nederlandse gezin zat meer dan 2 uur gekneld. Zij werd zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. 

Het parket van Kortrijk stuurde een verkeersdeskundige naar de plaats van het ongeval. 

Die stelde vast dat de aanrijdende vrachtwagenchauffeur verrast was door de filevorming richting de grens. Het is nog niet duidelijk of er sprake is van overdreven snelheid, dat wordt nog onderzocht. Er is alvast geen alcohol in het spel.

Grenscontroles

De verkeerssituatie in Aalbeke is al langer problematisch. Door de grenscontroles in Rekkem staat er lange files, die tot in Aalbeke reiken. Hoewel daar een snelheidsbeperking van 70 km/uur geldt wordt er nog vaak te snel gereden. En dan kunnen ongevallen gebeuren als bestuurders de file te laat opmerken.

Vrijdag 6 mei gebeurde op diezelfde plek nog een ernstig ongeval. Toen reed Bulgaarse trucker in op een Nederlandse bus met scholieren. Bij dat ongeval vielen één dode en 28 gewonden. En enkele dagen eerder stierf ook een Oekraïense vrachtwagenbestuurder toen hij op de file inreed.

Door die vele zware ongevallen kort na elkaar kwam er stevige kritiek op de grenscontroles in Rekkem. “Straks zijn er meer doden op de snelweg door de grenscontroles dan door de oorzaak van die controles”, tweette SP.A-provincieraadslid Axel Weydts toen.

De burgemeester van Kortrijk, Vincent Van Quickenborne (Open VLD), kreeg onmiddellijk na het ongeval met de Nederlandse bus de belofte dat de federale wegpolitie systematische snelheidscontroles zou houden.