Fit & Gezond

Zo voorkom je rare geurtjes in je sportleggings

Print
Zo voorkom je rare geurtjes in je sportleggings

Foto: *

Sinds de fitness geen verboden terrein meer is voor selfies -met dank aan de modellen en Kardashians van deze wereld - hebben ook de losse joggingbroeken plaats gemaakt voor strakke fitnesspakjes. Nadeel? Ze zitten strak rond je huid en gaan stinken als je er in zweet.

Het is geen sexy gespreksonderwerp, maar wel eentje waar vrouwen mee bezig zijn. "In groepsgesprekken vertellen vrouwen me wel eens dat hun sportpakjes gaan ruiken", zegt professor Rachel McQueen van de Universiteit van Alberta aan modewebsite Refinery29. McQueen bestudeert hoe verschillende soorten textiel  evolueren en gaan ruiken door gedragen te worden. "Het mechanisme van menselijke geuren is complex. Er is nog niet zoveel over geweten, maar ik vermoed dat textielbedrijven wel onderzoek doen naar deze dingen, alleen is dat vertrouwelijk".

 Toch heeft ze enkele tips voor vrouwen die wél een sexy sportlegging willen: 

- Vermijd synthetische materialen. "Katoen neemt de chemische stoffen die geurtjes veroorzaken beter op, waardoor die minder intens worden. Wanneer je katoen wast, dringt het water door tot de vezels en neemt het al deze deeltjes mee. Voilà, propere kleren".

- Polyester, een stof die vaak gebruikt wordt om stretch in kleding te krijgen, absorbeert minder goed. Het stoot water af, zodat het moeilijker is om proper te krijgen in de wasmachine. Daardoor kan de geur soms blijft hangen, zelfs als je kleren gewassen zijn".

- Uit alle zweterige sportkleding die McQueen al bestudeerde, blijkt één constante: sportkleding van viscose gaat heel snel stinken en de geur is moeilijk weg te krijgen. "Ik heb het zelf gemerkt bij een sportshirt van mijn man", vertelt ze. "Het was gewassen, maar ik dacht dat hij het per ongeluk bij de propere was had gelegd".

- Uit de groepsgesprekken die professor McQueen organiseert, bleek ook dat veel vrouwen geurklachten hadden over zwarte leggings. "Misschien ligt het aan de verf", oppert ze. "Of misschien is het gewoon toeval, omdat de meeste vrouwen zwarte leggings dragen".

- Niet alleen katoen, maar ook hele fijne merinowol is een goed materiaal voor kleding waarin je veel zweet. "Het is is misschien een vreemd idee om wol te dragen om te sporten, maar merino is nog beter dan katoen als het op het absorberen van geurtjes aankomt. Het voert zweet en vocht makkelijk af en droogt heel snel. In merino kan je na het sporten zo naar de koffiebar".

- Zweet zelf stinkt niet, het zijn bacteriën die de geur veroorzaken. "Er bestaan soorten textiel die behandeld worden met antimicrobiële producten om te voorkopen dat sportkleding gaat stinken, maar voorlopig werken die beter in laboratoria dan in contact met de huid. Er bestaan formules op basis van koper die veelbelovend zijn, maar die zijn voorlopig nog niet goedkeurd om in textielvorm te gebruiken".

- Bij het wassen van je kleding kan je experimenteren met natuurlijke bacteriedoders zoals azijn, wodka of tea tree-olie. Maar het voornaamste is dat je je niet té veel zorgen maakt over geurtjes, zegt McQueen. Je ruikt ze meestal alleen als je er heel dicht bij staat, dus de kans dat iemand in de fitness twee fietsjes verder zijn neus optrekt, is nog altijd behoorlijk klein. 

 


  

Niet te missen