Meisje (15) kondigt in moedig YouTube-filmpje aan dat ze kanker heeft

Print
De voorbije maanden postte Heike Claeys (15) uit Brugge een pak leuke filmpjes op YouTube. Maar dinsdag werd het plots heel serieus. In een nieuwe videoboodschap vertelt het meisje hoe ze te horen kreeg dat ze ­kanker had. Maar ze zal niet bij de pakken blijven zitten, zegt ze. “Nu gaat het even wat moeilijk, maar over zes maanden wil ik weer iets moois ­maken van mijn leven.”

“Hallo iedereen. Ik ben Heike, zoals je waarschijnlijk wel weet. Deze video is een beetje serieuzer, want ik ga vertellen wat er scheelt.” Op het YouTube-kanaal van ­Heike Claeys uit Brugge staat sinds dinsdag een aangrijpend filmpje. Het vijftienjarige meisje vertelt er over het bultje in haar nek. En hoe na verschillende onderzoeken bleek dat ze de ziekte van Hodgkin heeft, een vorm van kanker aan het ­lymfesysteem.

“Ik ben naar de pediater ­geweest”, vertelt ze. “Hij ­gebruikte moeilijke termen. Uiteindelijk zei hij: de ziekte van Hodgkin. Ik begreep niet wat het was. Maar aangezien hij er zo serieus over deed, had ik wel door dat het niet klopte. Thuis heeft mijn mama het uitgelegd. Dus ja, ik heb kanker.”

Woensdagavond was ze op de terugweg van het ziekenhuis, na haar eerste chemokuur. “Ik wilde het nieuws via YouTube vertellen om iedereen op de hoogte te brengen”, zegt ze in Het Nieuwsblad. “Mijn beste vrienden wisten het wel al. Maar zo moet ik het niet altijd opnieuw aan ­iedereen uitleggen.”