Tweede dader van aanval op kerk formeel geïdentificeerd

Print
De tweede dader van de aanval op een kerk in het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray is formeel geïdentificeerd. Samen met Adel Kermiche onthoofdde de 19-jarige Fransman Abdel Malik Nabil Petitjean een priester en gijzelde nog vier andere kerkgangers.

De 19-jarige Abdel Malik Nabil Petitjean is formeel geïdentificeerd als de tweede dader. Hij werd in 1996 geboren in Saint-Dié-des-Vosges. Sinds 29 juni stond hij volgens een bron dichtbij het onderzoek bij de Franse inlichtingendiensten bekend voor radicalisering.

Probleem volgens nieuwszender BFMTV was dat zijn fiche geen foto bevatte. Bovendien hebben, enkele dagen voor de gijzeling en moord in Saint-Etienne-du-Rouvray, buitenlandse inlichtingendiensten Parijs ervan verwittigd dat een man zich opmaakte om een aanslag op Frans grondgebied te plegen. Dit signalement bevatte geen naam, maar wel een foto: die van Abdel Malik Nabil Petitjean.

De foto van Petitjean was ook al opgedoken op een identiteitskaart die bij Adel Kermiche thuis was gevonden en die het identificatieproces heeft vooruitgeholpen. Bovendien was de tiener ook te zien aan de zijde van Adel Kermiche op een propagandavideo van Islamitische Staat (IS). Nog volgens BFMTV is voor de identificatie van de tweede dader ook DNA afgenomen van zijn moeder.

Een snelle identificatie was niet mogelijk vanwege de verwondingen die de man had opgelopen bij de interventie door de ordediensten. Hij werd toen in het gezicht geschoten, waardoor hij te erg verminkt was om geïdentificeerd te worden.

Keel overgesneden

Samen met Kermiche was Petitjean dinsdag een kerk in het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray gewapend binnengevallen. Ze gijzelden vijf mensen, waaronder priester Jacques Hamel (76) en doodden die laatste door hem de keel over te snijden. Ook een andere man probeerden ze te doden, maar hij kon nog gered worden. Tijdens de gijzeling filmden de daders alles.

Toen de twee mannen de kerk verlieten, werden ze doodgeschoten door de politie. Het gaat om twee aanhangers van terreurgroep Islamitische Staat (IS), blijkt uit een video die woensdagavond opdook waarin ze trouw zweren aan de organisatie.