Terrorist Ansbach in 2013 door Bulgaarse tv geïnterviewd

Print
Terrorist Ansbach in 2013 door Bulgaarse tv geïnterviewd

Foto: AFP

De Syriër die zichzelf zondag in het Duitse Ansbach heeft opgeblazen, is in 2013 tweemaal door de Bulgaarse nationale televisie geïnterviewd. De zender heeft woensdag fragmenten van die vraaggesprekken uitgezonden.

Mohammad Daleel, die zei te handelen in naam van terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS), heeft ongeveer een jaar in Bulgarije vertoefd na daar in juli 2013 clandestien uit Turkije te zijn aangekomen. Hij verliet het land weer tegen midden 2014, aldus het Bulgaarse ministerie van Binnenlandse Zaken.

In zijn “Bulgaarse” periode heeft hij “niet de aandacht van de autoriteiten getrokken”. De nationale televisiezender BNT ondervroeg hem in september en november 2013 wel twee keer in het kader van een reportage over migranten in Sofia. De uit Aleppo afkomstige man stelde zich voor als een wiskundeleraar die zijn gezin had verloren en daarop had beslist zijn land te ontvluchten. Tegenover de camera’s toonde hij op zijn benen wat hij voorstelde als littekens van de ontploffing van obussen.

Slachtoffer van afpersers

In een ander vraaggesprek vertelde hij samen met andere migranten slachtoffer te zijn van lokale afpersers die hem geld hadden afgetroggeld, in ruil voor de belofte van een onderkomen, maar die hem aan zijn lot overlieten.

In december 2013 kreeg hij van de Bulgaarse overheid “humanitaire bescherming”, zei woensdag Petya Parvanova, hoofd van de Bulgaarse Dienst voor de Vluchtelingen. In tegenstelling tot bij het statuut van vluchteling mocht de Syriër echter niet zonder visum door Europa reizen.

Niettemin trok hij naar Duitsland waar hij een asielaanvraag deed die volgens de Duitse autoriteiten een jaar geleden werd afgewezen. Volgens dezelfde bron heeft de 27-jarige man twee zelfmoordpogingen ondernomen en heeft hij meermaals in een psychiatrisch ziekenhuis vertoefd.