België telt 10.000 acute ziekenhuisbedden te veel

Print
België telt 10.000 acute ziekenhuisbedden te veel

Foto: Anke Teunissen / Hollandse Hoogte/Hollandse Hoogte

Er zijn in België 10.000 acute ziekenhuisbedden te veel. Dat blijkt uit een onderzoek van de Christelijke Mutualiteit (CM), dat La Libre Belgique kon inkijken. Ook het aantal opnames en de duur van de ziekenhuisverblijven roepen vragen op, aldus Jean Hermesse, secretaris-generaal van de CM.

De “acute” ziekenhuisopnames betreffen al die welke niet het gevolg zijn van chronische ziektes, interne geneeskunde of bevallingen. Het gaat vandaag om 44.144 bedden in België, exclusief de universitaire ziekenhuizen, ofte 4 bedden per 10.000 inwoners. In Frankrijk of Nederland zijn dat 3 bedden per 100.000 inwoners.

Het aantal opnames per jaar (16.990 per 100.000 inwoners) en de gemiddelde duur van het ziekenhuisverblijf (7 dagen) zijn volgens de CM tekenen van “overconsumptie”.

De CM benadrukt dat met de vergrijzing van de bevolking, de vraag naar zorg voor chronische ziekten de komende jaren fors zal toenemen. Ze vraagt daarom om de financieringswijze door de overheid aan te passen zodat de ziekenhuizen zelf kunnen beslissen over de verdeling van de bedden en zo een privatisering van de chronische zorg voorkomen wordt.