Minder renners, minder motards

Print
Minder renners, minder motards

Foto: BELGAIMAGE

De Belgische wielerbond heeft beslist om het aantal renners en motards tijdens zo’n 600 na­tionale wedstrijden te beperken. Daarnaast wil minister van Werk Kris Peeters (CD&V) dat elke ploeg een veiligheidsadviseur aanstelt.

Bij de beloften en profs wordt het aantal renners beperkt tot 175 in plaats van 200. Voor echte klassiekers als de Ronde van Vlaanderen of de Omloop Het Nieuwsblad zijn de beperkingen er nog niet. Die wedstrijden vallen onder de internationale regels van de Internationale Wielerunie (UCI).

In wedstrijden waar renners op een afgesloten circuit korter dan 25 kilometer rijden, mag geen enkele motard met mobiele seingevers nog meerijden. Motards met cameramensen en fotografen blijven wel nog in koers.

Minister Peeters kondigt ook aan dat elke wielerploeg een preventieadviseur moet hebben. “Dat zijn professionals die getraind zijn om risico’s in kaart te brengen en aan te pakken.”

De nieuwe regels, die begin juli werden ingevoerd, kwamen er nadat Lotto-renner Stig Broeckx in coma belandde na een val door twee motards.