Tax ­Liberation Day vroeger dan ooit: vanaf vandaag werken we voor onszelf

Print
Tax ­Liberation Day vroeger dan ooit: vanaf vandaag werken we voor onszelf

Foto: Photo News

Dankzij de tax shift zijn de Belgen niet langer de zwaarst belaste werknemers van de Europese Unie. Voor het eerst heeft Frankrijk ons voorbijgestoken. Daarom vindt vandaag al de Tax ­Liberation Day plaats, de dag waarop we ­zogezegd al onze loonkosten van dit jaar hebben betaald. Goed nieuws zou u denken. Maar niet iedereen profiteert van deze evolutie.

Vanaf vandaag werken we “voor onszelf”. Toch volgens de berekeningen van het Franse Institut Economique Molinari. Dat berekent elk jaar welk aandeel van het loon naar de overheid vloeit. In België is dat voor het eerst sinds lang stevig gedaald: van 59,5 naar 56,9 procent. En dus valt ook de dag waarop alle loonkosten zijn betaald eerder dan anders. Vorig jaar vond die Tax Liberation Day plaats op 6 augustus, in 2013 zelfs op 8 augustus.

Financiënminister Johan Van Overtveldt reageert tevreden op de resultaten. “De verandering is ingezet”, laat hij via Twitter ­weten. “De fiscale druk daalt! Nu verder op de ingeslagen weg.”

Maar het Institut Economique Molinari plaatst tegelijk een ernstige bedenking bij het Belgische hoera-verhaal. Ten eerste blijft ons land nog steeds in de top drie staan. Ten tweede waarschuwt ze in haar rapport dat “lang niet ­iedereen in gelijke mate van de evolutie profiteert”. De tax shift wordt namelijk betaald met een verhoogde btw op elektriciteit en met accijnzen op diesel en alcohol. Wie daar meer van consumeert, betaalt meer dan vroeger aan de overheid. Voor die mensen dreigt de balans zelfs negatief te zijn.