© rr

Net Guantamo Bay: kinderen brutaal behandeld in gevangenis

Er zijn beelden opgedoken van kinderen die in een Australische gevangenis onmenselijk behandeld worden. De premier stelt een onderzoek in naar de handelingen, die doen denken aan hoe gevangenen behandeld worden in Abu Ghraib of Guantanamo Bay.

gjs

Het is allemaal niet fijn om naar te kijken. In een van de filmpjes wordt een jongeman vastgeketend en hardhandig op de grond gegooid door agenten. Een ander toont dan weer de 17-jarige Dylan Voller, die een kap over zijn hoofd krijgt en twee uur lang vastgeketend wordt op een stoel.

De filmpjes, die maandag uitgezonden werden in Four Corners op ABC, komen naar buiten omdat de jongeren het gehad hebben met hun behandeling. Voller en vijf anderen beginnen een rechtszaak tegen de overheid. “De impact van jarenlange mishandeling en brutale aanpak moet onmiddellijk onderzocht worden. Voller heeft meteen professionele hulp nodig”, zegt advocaat Peter O’Brien, die eist dat zijn cliënten vrijgelaten worden.

Na de uitzending bleef de Australische premier Malcolm Turnbull niet bij de pakken zitten. Hij beval meteen een onderzoek naar de feiten. “Ik ben diep geschokt en gruwel van deze beelden”, reageerde hij. Dat onderzoek zal in de Don Dale-gevangenis, waar de beelden gemaakt zijn, gevoerd worden, maar ook elders. “We moeten bekijken of dit eigen is aan dat centrum of dat het structureel is.”

“We moeten perfect weten wat er allemaal gebeurt in Don Dale”, zegt de premier. “Er zouden nog veel meer andere zaken zijn die we ook moeten bekijken. Ik vraag niet dat Don Dale gesloten wordt, maar wel dat alle kinderen in gevangenschap menselijk behandeld worden.”

Procureur Adam Giles vertelde op een persconferentie dat hij de beelden nooit eerder gezien had, maar “met afschuw” gekeken heeft. “Ik denk dat er een cultuur geweest is in die instellingen om zaken als deze stil te houden.”