Totaalverbod op gsm voor treinmachinisten

De NMBS-directie slaat in een interne rondzendbrief alarm over het hoge aantal treinen dat door het rood rijdt. De machinisten zijn te vaak afgeleid en de spoortop verstrengt de regels voor het gebruik van de smartphone, iPad en laptop.

Vorig jaar zijn 92 treinen door het rood gereden, 26 inbreuken meer dan in 2014. Dat zint de top van de NMBS niet. “We stellen een sterke stijging vast. Afleiding is veruit de belangrijkste oorzaak van seinvoorbijrijdingen. Multimedia liggen mogelijk aan de basis. We zien ons daarom genoodzaakt om onze voorschriften te verstrengen”, laat de directie in een brief aan alle 3.800 machinisten weten.

Vanaf nu geldt een totaalverbod voor de gsm, smartphone, tablet, laptop, mp3-speler en spelconsole. De uitgeschakelde toestellen moeten volledig uit het zicht van de treinbestuurder worden opgeborgen. “Geen overbodige maatregel”, getuigt een treinbestuurder met meer dan dertig jaar dienst. “Ik zie dat jonge collega’s soms tien berichten per uur krijgen. Hoe kun je dan geconcentreerd een trein besturen?”

Bij het recente treinongeval in Saint-Georges-sur-Meuse - waarbij drie doden vielen - onderzoekt het parket van Luik of de machinist door zijn gsm werd afgeleid toen hij twee gele seinen en één rood negeerde.

Aangeboden door onze partners