© Photo News

Kajakker Artuur Peters wil bij olympisch debuut “ervaring opdoen”

Kajakker Artuur Peters maakt zich stilaan op voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus). In het watersportcentrum Hazewinkel in Willebroek gaf hij maandag toelichting bij zijn ambities.

De 19-jarige Peters wordt op de K1 1.000 meter door de wereldtop beschouwd als één van de grote kandidaten die zich op deze Spelen binnen de top vijf kan peddelen. “Mijn laatste resultaat in de Wereldbekerfinale te Duisburg, waar ik als tweede finishte en onder anderen de vicewereldkampioen Josef Dostal klopte, leidt vooral bij anderen tot hooggespannen verwachtingen. Ik duw die momenteel ver voor mij uit”, verklaarde Peters maandag.

“Natuurlijk vertrek ik niet zonder enige ambitie naar Rio, maar toch willen we daarop nog geen plaats kleven. Ik zal proberen alle stress af te houden en op mijn niveau te peddelen. Dit worden mijn eerste Spelen en met mijn negentien lentes lijkt het me nuttig om zoveel mogelijk ervaring op te doen.”

Komend weekend neemt Peters nog deel aan het WK U23 in het Wit-Russische Minsk. “Uiteraard is dit toernooi geheel ondergeschikt aan de Spelen. Deze WK-races staan in teken van de voorbereiding op de Spelen en bieden me de kans om het wedstrijdritme aan te scherpen. Mocht zich daar een medaillekans aandienen, dan zal ik die uiteraard niet door mijn handen laten glippen. Maar schitteren op dit WK wordt absoluut geen must”, besloot Peters.

Bob Maesen, de coach van Peters die zelf drie keer deelnam aan de Olympische Spelen, gelooft in de groeimogelijkheden van zijn atleet. “In de trainingsijver, het doorzettingsvermogen en de leergierigheid kan ik wel een stukje van mezelf herkennen”, aldus Maesen. “Qua talent en fysieke capaciteiten heeft hij echter veel meer mogelijkheden. Met zijn 1m94 voor 96 kg heeft hij een body waarmee hij met de wereldtoppers kan concurreren. Toch komt het er vooral op aan om zijn sportieve loopbaan rustig op te bouwen zonder één stap over te slaan. Dit wil zeggen dat we hopen dat Artuur ondanks de stress in Rio toch zijn beste races van zijn prille carrière peddelt. Als hij daarin slaagt, dan is een olympische finale niet ondenkbaar.”