© Brecht Van Maele

Skiffeur Hannes Obreno hoopt “stiekem op top acht” in Rio

Skiffeur Hannes Obreno hoopt op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus) “stiekem op een plaats in de top acht”. Dat verklaarde de 25-jarige Obreno maandag.

Obreno klopte begin juli in Henley regerend olympisch kampioen Mahé Drysdale in een rechtstreeks duel. “De zege in de prestigieuze Diamond Scull Trophy tegen Drysdale is niet meer dan een gedroomde aanloop naar de Spelen, maar biedt lang geen garantie op een topresultaat in Rio”, aldus de Bruggeling. “We houden beide voeten op de grond en hopen stiekem de top acht te halen. Mocht het toch een A-finale worden, dan wordt dit de race waarin ik alles te winnen en mijn tegenstanders erg veel te verliezen hebben. We zien dan wel tot wat dit kan leiden.”

Sinds eind 2013 wordt Obreno gecoacht door Dirk Crois, die met Pierre-Marie De Loof in Los Angeles op de Spelen van 1984 in de dubbeltwee het zilver pakte. “Hannes is een zeer coachbare skiffeur”, verklaarde Crois. “We sleutelden met succes aan zijn techniek en zagen het resultaat daarvan in het duel met Drysdale. Op conditioneel vlak dokterden we een oefenschema uit, waarmee Hannes telkens weer een stap vooruit zette en ook vlot herstelde van de vele inspanningen.”

Crois wil niet te hoog van de toren blazen. “Rio halen was ons eerste doel, daar wordt de top acht onze ambitie. Pas als we dit bereiken, wil ik verder kijken. Tot op vandaag hielden we ons strikt aan onze planning, stap per stap. Het zou dom zijn als we nu daarvan zouden afstappen.”