Asielzoeker (21) doodt zwangere vrouw met dönermes in Duitsland

Print
Twee dagen na de dodelijke schietpartij in München wordt Duitsland opnieuw opgeschrikt door geweld. Een 21-jarige asielzoeker uit Syrië heeft zondag in het centrum van Reutlingen, een stad in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg, een vrouw met een dönermes gedood en verschillende andere personen verwond. De man doodde de vrouw op wie hij verliefd was, na een verhitte discussie.

De aanval gebeurde om iets voor 16.30 uur, meldt de politie van Reutlingen. Toen liepen er bij de alarmcentrale meerdere noodoproepen binnen. Er werd melding gemaakt van een man die in de omgeving van het ruzie kreeg met een vrouw.

Volgens de Stuttgarter Zeitung begon de ruzie in de kebabzaak waar zowel de man als de vrouw werkten. De jonge man, volgens de politie een 21-jarige asielzoeker uit Syrië, viel de 45-jarige vrouw, die zwanger zou geweest zijn, aan met een mes van 80 cm lang en verwondde haar dodelijk. Op vlucht verwondde hij nog twee andere vrouwen en een man.

De politie kwam massaal ter plaatse en kon de aanvaller enkele minuten later dicht bij de plaats van de aanval oppakken. Dat blijkt ook uit foto’s van de overmeesterde man die op sociale media opduiken.

Een ooggetuige vertelt aan Bild wat hij zag. “De man was compleet buiten zinnen. Hij liep met zijn machete zelfs een politiewagen achterna.” De getuige zag hoe de aanvaller door een automobilist werd omver gereden. “Een BMW-bestuurder heeft gas gegeven en heeft hem aangereden. De man lag uitgestrekt op de grond en bewoog niet meer.

Amateurbeeld

Op amateurbeelden die werden uitgezonden door nieuwszender NTV is te zien hoe de dader wegvlucht. Tijdens zijn vlucht vernielde hij met zijn machete de voorruit van een auto. Volgens de politie raakte daarbij de 51-jarige vrouw in de auto gewond. Ze liep snijwonden op in haar onderarm en moest naar het ziekenhuis gebracht worden. Een 41-jarige man die ook in de wagen zat, was in shock en moest ook naar het ziekenhuis gebracht worden. Daarop vluchtte de aanvaller verder naar een café even verderop. Daar verwondde hij een 23-jarige man in het aangezicht.

De agressieveling zette zijn tocht verder over de Wilhelmstrasse. Pas daar werd hij door een automobilist aangereden en kon hij overmeesterd worden. Maar in die straat raakte nog twee vrouwen gewond. Een vrouw van 54 moest behandeld worden voor hoofdwonde, een andere vrouw van 21 raakte in shock.

“Hij is door het restaurant gerend, zwaaiend met het hakmes boven zijn hoofd”, zegt Mohammad Alhelo, een collega van de aanvaller en de vrouw, aan de Stuttgarter Zeitung. Alhelo was net de cola-automaten aan het bijvullen toen zijn collega door het lint ging. “Ik was bang en ben weggelopen.”

21-jarige asielzoeker

De aanvaller is een 21-jarige asielzoeker uit Syrië, zegt de politie. Hij is bekend bij de ordediensten voor verschillende slagen en verwondingen, en ook voor eigendomsdelicten, zegt de politie nog in haar persmededeling. De man was al iets meer dan een jaar in Duitsland.

De aanvaller ligt na de aanrijding waardoor hij gevat konden worden, met zware verwondingen in het ziekenhuis. Hij is opgenomen op de dienst Intensieve verzorging. Volgens de politie gaat het niet om een terreurdaad, maar om een passioneel drama. Ondertussen heeft de man, die aan psychische problemen zou leiden, gedeeltelijke bekentenissen afgelegd. Dat meldt een woordvoerder van de politie.

Ook volgens de collega’s van de aanvaller, is er geen sprake van terreur. Mohammad Alhelo beschrijft de dader als een vriendelijke kerel, die zowat anderhalf jaar geleden uit Syrië naar Duitsland gekomen is. In het restaurant is de man verliefd geworden op het latere slachtoffer, een Poolse vrouw.

München

De aanval in Reutlingen is een nieuwe geval van bruut geweld in Duitsland. Vrijdagavond nog schoot een 18-jarige man negen mensen dood in München alvorens zichzelf van het leven te beroven. Ali Sonboly zou zijn gruweldaad al een jaar gepland hebben. Hij zou wraak willen nemen op klasgenoten die hem gepest zouden hebben. Dat vertellen tenminste voormalige klasgenoten.