© EPA

Vaticaan zal bemiddelen in Venezuela

De regering van Venezuela, dat te kampen heeft met een zware economische crisis, gaat ermee akkoord dat het Vaticaan deelneemt aan een internationale bemiddeling tussen haar en de verenigde oppositie. Dat heeft de secretaris-generaal van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties, Ernesto Samper, gezegd.

De Venezolaanse oppositie van MUD (Mesa de la Unidad Democrática - ronde tafel van democratische eenheid) had begin juli al de deelname gevraagd van het Vaticaan aan de internationale bemiddeling, door de voormalige Spaanse premier Luis Rodriguez Zapatero en de oud-presidenten Leonel Fernandez van de Dominicaanse Republiek en Martin Torrijos van Panama.

“De twee partijen hebben geaccepteerd dat de bemiddeling die wij momenteel aan het uitvoeren zijn, bijgewoond wordt door het Vaticaan”, zegt Samper. Volgens hem is de deelname van de Heilige Stoel “goed nieuws” en kan die het verzoeningsproces “verrijken”.

MUD geeft wel aan dat ze enkel bereid is om rond te tafel te zitten als de regering een referendum over het vertrek van president Nicolas Maduro, de vrijlating van haar gevangen gezette leiders, en respect voor de autonomie van het parlement garandeert, luidt het.

De verenigde oppositie diende eerder al een aanvraag voor een referendum over de afzetting van Maduro in, maar die stapte op 13 juni naar het grondwettelijk hof om die tegen te houden. De nationale kiesraad zal op 26 juli beslissen of het referendum mag plaatsvinden.