Erdogan roept noodtoestand uit

Print

Vijf dagen na de mislukte staatsgreep in Turkije heeft president Recep Tayyip Erdogan de noodtoestand afgekondigd. “De noodtoestand zal drie maanden van kracht blijven. Dit geeft ons de tijd om de bedreigingen voor onze democratie te bestrijden”, verklaarde Erdogan woensdagavond.

Eerder op de dag raakte al bekend dat alle buitenlandse dienstreizen voor Turkse academici verboden zijn. Academici die zich zonder dwingende redenen momenteel al in het buitenland bevinden, moeten zo snel als mogelijk terugkeren.

Aan de rectors van de universiteiten is daarnaast gevraagd om “dringend alle leden van het academisch en administratief personeel te onderzoeken op banden met Fethullah Gülen”, luidt het. Die moslimprediker zit volgens Turks president Recep Tayyip Erdogan achter de mislukte staatsgreep van afgelopen vrijdag.

Gülen is een voormalige bondgenoot van Turks president Recep Tayyip Erdogan, die is uitgegroeid tot diens grootste tegenstander. In 1999 werd hij naar de VS verbannen, waar hij momenteel woont in de staat Pennsylvania. De prediker doet de beschuldigingen van Erdogan over zijn betrokkenheid bij de couppoging van vorige week af als “belachelijk” en ontkent alle betrokkenheid.

Dinsdag vroeg de Turkse raad van het hoger onderwijs al het ontslag van 1.577 rectors en decanen. Daarnaast werden ook 15.200 ambtenaren van het ministerie van Onderwijs geschorst.

In de kantoren van eerste minister Binali Yildirim werden 257 mensen ontslagen. Ook bij het Turkse Directoraat voor Religieuze Zaken (Diyanet) zijn 492 mensen uit hun functie ontzet.