Turkse ambassadeur gaat Bourgeois excuses aanbieden

Print
Turkse ambassadeur gaat Bourgeois excuses aanbieden

Foto: BELGA

De Turkse ambassadeur in België, Mehmet Hakan Olcay, heeft beloofd dat hij met Vlaams minister-president Geert Bourgeois contact zal opnemen om excuses aan te bieden voor de uitspraken van de woordvoerder van de ambassade. Dat zegt minster van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

De ambassade-woordvoerder Veysel Filiz had gezegd dat er banden waren tussen Vlaamse organisaties en de Gülen-beweging. Buitenlandse Zaken had de ambassadeur op het matje geroepen na de uitsprakenFiliz in de pers en op sociale media. Hij had in Gazet van Antwerpen gezegd dat er Vlaamse organisaties zijn die de Gülen-beweging, die volgens het Turkse bewind achter de mislukte staatsgreep zou zitten, steunen. Ook de Vlaamse regering zou goede banden met die beweging onderhouden. Minister-president Bourgeois noemde die uitlatingen “onaanvaardbaar” en “te gek voor woorden”. Diplomatiek personeel hoort zich niet te mengen in binnenlandse aangelegenheden, luidde het.

Ambassadeur Hakan Olcay heeft nu gedurende drie kwartier een onderhoud gehad met de directeur-generaal bilaterale zaken van Buitenlandse Zaken. “De ambassadeur zal de Vlaamse minister-president contacteren om hem zijn excuses aan te bieden”, zegt Reynders aan Belga. De ambassadeur heeft zijn medewerkers ook schriftelijk en mondeling tot de orde geroepen om niet langer dergelijke uitlatingen te doen, zegt Reynders nog.