Terreurverdachten blijven in de cel

Print
Terreurverdachten blijven in de cel

Mohamed Abrini. Foto: AFP

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) heeft woensdag van twee verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel en Zaventem de aanhouding met twee maanden verlengd. Het gaat om Mohamed Abrini en Ibrahim Farisi. Dat meldt het federaal parket. De twee mannen waren op 7 juli al voor de raadkamer verschenen en hadden hun aanhouding daar met twee maanden verlengd gezien, maar waren tegen die beslissing in beroep gegaan.

De politie pakte Mohamed Abrini, die al sinds de aanslagen van 13 november in Parijs werd gezocht, op 8 april op in Anderlecht. Hij bekende dat hij de “man met het hoedje” was, die een reiskoffer vol explosieven achterliet in de luchthaven van Zaventem op 22 maart, alvorens op de loop te gaan. De man is ook aangehouden in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs en het Franse gerecht heeft in dat onderzoek gevraagd om hem aan Frankrijk over te leveren. De Brusselse KI moet zich eerstdaags over dat verzoek uitspreken.

Ibrahim Farisi (27) werd op 11 april opgepakt, samen met zijn broer Smail (31). Smail Farisi had het appartement aan de Kazernenlaan in Etterbeek gehuurd van waaruit Ossama Krayem en Khaled El Bakraoui de ochtend van de aanslagen in Brussel en Zaventem vertrokken zijn. Khalid El Bakraoui blies zichzelf op in het metrostation Maalbeek, terwijl Krayem, die zich ook moest opblazen, terugkrabbelde.

De jongste Farisi gebruikte de flat om een OCMW-uitkering op te strijken en als liefdesnestje, maar leende de flat uit aan Khalid El Bakraoui. Na de aanslagen van 22 maart schakelde hij zijn broer in om het appartement van boven tot onder schoon te maken.

De Brusselse raadkamer heeft woensdag ook de aanhouding van enkele verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs verlengd met twee maanden. Het gaat om Mohamed Bakkali, Abdoullah Courkzine, Abid Aberkan en Amine Choukry. Dat meldt het federaal parket. De verdediging kan nog in beroep gaan tegen de beslissing van de raadkamer. Als dat gebeurt, moeten ze binnen de vijftien dagen voor de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling verschijnen.

Lees meer over de aanslagen in Brussel