REACTIES. Quintana beseft dat het niet meer gaat lukken: “Het geel? Ach, ik ben nog maar 26”

Print
REACTIES. Quintana beseft dat het niet meer gaat lukken: “Het geel? Ach, ik ben nog maar 26”

Het moment van de koers: Froome laat zijn rivalen, met Quintana helemaal links in de verte, ter plaatse. Foto: AP

Heeft Chris Froome de concurrentie in de zeventiende rit van de Tour definitief het zwijgen opgelegd? Team Sky van de gele trui controleerde niet alleen de koers, Froome kon in het slot zelfs nog tijd pakken op rivalen Bauke Mollema en Nairo Quintana. De Britse Keniaan weigert echter het vel van de beer al te verkopen. “Er komen nog beslissende etappes aan.” Nairo Quintana, op papier zijn grootste uitdager, leek wel te beseffen dat het kalf verdronken was.

Chris Froome lijkt de gele trui zo goed als op zak te hebben na een indrukwekkende slotklim naar Finhaut-Emosson, waar hij zelfs nog tijd kon pakken op zijn concurrenten. “Ik heb het hier eerder nochtans al moeilijk gehad”, vertelde de Britse Keniaan voor de camera’s van Sporza. “In de Dauphiné heb ik hier de gele trui verloren. Maar ik ben heel blij met hoe deze dag zich ontwikkeld heeft. The guys hebben het geweldig gedaan”, verwees hij naar zijn ijzersterke team.

“Het was wel een zware rit. Voorin werd er, tot de aanval van Zakarin, een zeer hoog tempo gereden. Daarna probeerden wij de koers te controleren.” Froome fietste zelfs nog weg van Nairo Quintana en Bauke Mollema, om zo in het spoor van zijn voormalige meesterknecht Richie Porte te belanden. “Dat bracht mooie herinneringen terug. Rich is één van de beste, zo niet de beste klimmer ter wereld. Ik ben heel blij met de etappe van vandaag: ik heb tijd genomen op de meeste van mijn rivalen en voel me goed. Al volgen er natuurlijk nog wel enkele zware etappes, die beslissend zullen zijn.”

Porte: “Wil op podium eindigen”

Richie Porte toonde zich samen met Chris Froome de sterkste bergop na winnaar Zakarin in de zeventiende rit van de Tour de France. De Australiër viel aan in het slot en enkel Froome wist te volgen. Porte schuift nu één plaats op in het klassement, naar de zesde plaats op 4:27 van de gele trui.

Wil Porte op het podium, dan moet hij ruim anderhalve minuut goedmaken op Adam Yates en twee minuten op Bauke Mollema, het wordt nog een harde strijd. “Ik wil echt op het podium eindigen”, sprak de kopman van BMC. “Ik besef dat ik een serieuze achterstand heb goed te maken, dus ik moet er voor vechten wil ik nog wat opschuiven.’

De kopman van BMC, meer dan ooit nu Tejay van Garderen 18 minuten verloor, voelde zich naar eigen zeggen bijzonder sterk. “Ik had echt een super gevoel en ik ben blij met hoe alles verlopen is. Nu ik bij BMC koers en voor mezelf rijd, is het anders dan vroeger. Ik geniet ervan, de ploeg heeft vertrouwen in mij. Ik bekijk het van dag tot dag, want ik weet dat er nog drie zware dagen komen, maar ik hoop wel op het podium.”

“De ploeg steunt me en gaf me het advies om mijn hoofd te gebruiken en aan te vallen als ik daaraan dacht. Dat is mijn enige optie in deze koers. Ik keek niet echt naar anderen, ik probeerde een goede positie te behouden, koos het wiel van Quintana en ik keek niet wat er achter mij gebeurde. Het was een goede aanval, en Froome was de enige die meekon, ik denk dat ik een goede zaak deed.”

Donderdag staat een klimtijdrit op het programma. “Ik houd wel van tijdritten bergop en die van morgen is cruciaal. Ik weet dat ik een goede tijdrit moet afwerken en nog wat tijd moet goedmaken op mijn rivalen. Ik toonde vandaag dat ik goed klim en daar haal ik vertrouwen uit.”

Yates: “Dit was niet slecht”

Adam Yates blijft voor de verrassing zorgen. De jonge Brit (23) van Orica-BikeExchange staat ook na de eerste Alpenrit nog steeds op een derde plaats in het klassement.

Yates was samen met Romain Bardet de beste van de rest, na Chris Froome en Richie Porte en wist de schade te beperken. Hij verloor slechts acht seconden op Froome en liep 32 seconden in op Bauke Mollema. Het verschil tussen plaats twee en drie bedraagt nu nog 26 seconden. “Dit was niet slecht”, reageerde Yates. “Ik voelde me goed, veel beter dan in de rit voor de rustdag. Nu was ik niet echt gefocust om tweede te proberen worden in het klassement, maar eerder om niet te veel tijd te verliezen op Chris Froome en Richie Porte.”

Even verkeerde Yates in de problemen, maar de Brit vond zijn tweede adem en kwam nog sterk terug. “Ik ben gewoon mijn eigen tempo blijven rijden en nooit verzwakt. Op het einde heb ik er dan nog eens alles uitgeperst. Ik ben tevreden over mijn prestatie. Donderdag wacht een zware klimtijdrit en dan volgen nog twee lastige bergetappes voor Parijs. Het is niet lang meer, maar er komen nog enkele zware dagen aan. Ik zal er alles aan doen om stand te houden en als ik de kans krijg om nog enkele seconden te pakken, zal ik die zeker grijpen.”

Quintana: “Het geel? Ik ben nog maar 26”

Nairo Quintana (Movistar) beloofde op de rustdag om aan te vallen in de Alpenritten, maar de Colombiaan gaf niet thuis in de eerste Alpenrit en toonde andermaal aan dat hij niet over de benen beschikt om Chris Froome te bedreigen. Hij verloor 28 seconden op het duo Froome-Porte en moest ook tijd prijsgeven op Fabio Aru, Romain Bardet en Adam Yates. Hij telt nu 3:27 achterstand in het klassement en staat op een vierde plaats.

“Ik beleefde geen al te beste dag”, erkende de kopman van Movistar. “Ik had gehoopt om beter voor de dag te komen. Mijn lichaam liet me uiteindelijk in de steek op het einde en dit was het maximale wat ik er uit kon halen. Ik hoop dat ik in de dagen die nog komen mijn vorm van weleer vind en dat het bij één slechte dag blijft. Nu moet ik vooral goed recupereren. “

3:27 achterstand telt hij nu op Froome. Gelooft de Colombiaan er zelf nog in, werd hem de vraag gesteld. “Er komen nog vele jaren aan”, was het veelzeggende antwoord. “Ik ben 26 en diegenen die voor me staan in het klassement hebben meer ervaring (behalve Yates). Mijn droom om de Tour te winnen stopt hier niet. Er resten me nog vele jaren om het te proberen.”

Mollema: “Dit is balen”

Bauke Mollema (Trek-Segafredo) kende geen al te beste dag in de Tour de France. De Nederlander gaf vooraf aan dat hij zou aanvallen in de Alpen, maar woensdag wist hij enkel te volgen en op het eind moest hij de groep met favorieten zelfs laten rijden en verloor hij 40 seconden op Chris Froome. Hij blijft wel tweede, maar telt nu 2:27 achterstand op Froome.

“Ik had de benen niet”, moest Mollema toegeven. “Ik merkte bergop al vroeg in de koers dat ik niet echt de souplesse had van vorige week. Ik kon nog lang aanklampen, maar bij de eerste demarrage, van Valverde, moest ik al wat ruimte laten. Daarna viel het wat stil en kon ik weer aansluiten en even bij het groepje blijven, maar toen ze echt voluit gingen, op twee kilometer, moest ik het hoofd buigen en ben ik op mijn eigen tempo bergop gereden. Gelukkig weet ik de schade te beperken. Natuurlijk, is dit wel balen, want er ging me nog veel volk voorbij. Dan zit je niet in de positie waar je eigenlijk moet zitten. Zonde dat ik zoveel tijd verlies, maar ik ben vol door blijven rijden tot de finish en al bij al nog opgelucht dat ik de schade redelijk heb kunnen beperken.”

Froome echt nog bedreigen lijkt een onmogelijke zaak. “Ik hoop dat ik me de komende dagen weer wat beter voel. Ik moet het dag per dag bekijken, ik blijf vechten voor dat podium.”

Van Avermaet: “Stilaan met gedachten bij Rio”

Greg Van Avermaet (BMC) deed wat hij beloofd had daags voor de rustdag, nog eens in meegaan in een ontsnapping in de Alpen. Uiteindelijk leverde het hem geen ereplaats op, hij werd 27e op 10:52 van winnaar Ilnur Zakarin, maar was toch tevreden.

“Bedoeling was dat Amaël (Moinard) of ik zouden proberen meespringen in een vroege vlucht”, deed Van Avermaet zijn verhaal. “Het was niet gemakkelijk, maar uiteindelijk lukte het me toch om weg te springen uit het peloton. Ik verzeilde in een groepje waar het niet echt goed draaide, dus besloot ik om de sprong te maken naar voren, samen met Voeckler en Lutsenka. Het was lastig om vooraan te geraken, maar het lukte ons gelukkig wel.”

“Het ging heel hard bergop en op de laatste beklimmingen reed ik in mijn eigen tempo naar boven. Op het eind probeerde ik nog Richie Porte (die hem had bijgehaald met de groep van de favorieten) bij te staan. Ik vroeg hem of ik even op kop moest sleuren, maar hij antwoordde dat het niet nodig was, dat Sky al hard genoeg reed. Uiteindelijk denk ik dat Porte een goede zaak deed. Hij wint tijd op de andere klassementsrenners. Zelf voel ik me nog steeds goed. Ik ben meestal wel in orde daags na de rustdag en dat was ook nu het geval. Donderdag wacht de klimtijd, dat zal er voor mij relaxed aan toegaan, al moet je natuurlijk wel binnen de tijdslimiet arriveren. De laatste drie dagen wil ik Richie nog kunnen steunen en stilaan zit ik met mijn gedachten ook steeds meer bij Rio.

Zakarin zorgde voor eerste Russische tourzege sinds 2009

Ilnur Zakarin heeft na een overwinning in de Giro (2015) nu ook een rit op zak in de Tour de France. De renner uit Tatarstan zorgde daarmee voor de eerste Russische zege sinds 2009, toen Sergei Ivanov won in Besançon

De renner van Katusha, het Engels nog behoorlijk onmachtig, toonde zich zondag al bij de sterkere renners in de kopgroep in de rit naar Culoz, maar zag daar de ritzege door de neus geboord omdat hij een contactlens verloor en te lang moest wachten op een nieuwe. Deze keer verging het hem beter in de eerste Alpenrit. “Ik ben heel gelukkig met deze zege. Na mijn zware valpartij in de Giro heb ik er hard voor gewerkt om hier in topvorm aan de start te komen. Zondag had ik nog pech, vandaag was het geluk wel aan mijn zijde”, aldus de kersverse vader van Cristina, een dochter geboren vlak voor de Tour, maar die hij nog niet kon aanschouwen.

De Rus had vooraf de laatste week in deze Tour met stip aangeduid. “Het was voorzien dat ik me niet al te veel zou tonen de eerste twee weken. Ik wilde vooral valpartijen vermijden en Alexander Kristoff bijstaan. Het doel was om in de laatste week een etappe te winnen en ik ben blij dat ik daarin ben geslaagd.” Of hij in de toekomst met klassementsambities naar de Tour kan komen. “Dat is nog te vroeg om nu al te zeggen. Eerst moeten we een analyse maken van het seizoen en uitzoeken in welke grote ronde ik mijn slag kan slaan.”

Ook dopingvragen kwamen alweer naar boven. Zakarin werd immers in 2009 voor twee jaar geschorst. Net zoals na zijn etappewinst in Parijs-Nice wilde hij daar niet te veel over kwijt. “Dat is iets uit het verleden, dat ligt al lang achter mij.”

Anderzijds is het ook nu weer actueel, want Zakarin is samen met Sergei Chernetckii en Pavel Kochetkov geselecteerd voor de Olympische Spelen, maar er hangt de Russen een uitsluiting van de Spelen boven het hoofd. “Ik ben daar niet mee bezig. De Tour is al stresserend genoeg, ik heb geen tijd om het nieuws te volgen.”