Zakarin wint eerste Alpenrit, Froome vergroot voorsprong

Print
Zakarin wint eerste Alpenrit, Froome vergroot voorsprong

Foto: AFP

Ilnur Zakarin heeft de zeventiende etappe in de Tour de France gewonnen. De 26-jarige Rus van Katusha kwam na de eerste (razendsnelle) Alpenrit op Zwitsers grondgebied als eerste boven op de slotklim naar Finhaut-Emosson. Chris Froome hield met de hulp van een alweer indrukkend Sky makkelijk stand, Bauke Mollema en Nairo Quintana verloren zelfs nog kostbare tijd op de (ongenaakbare?) gele trui.

In het Zwitserse Bern werd woensdag het startschot gegeven van de 17e etappe, het eerste hoofdstuk van een zware vierdaagse door de Alpen. 181 renners trokken zich op gang maar Gorka Izagirre kwam al na enkele kilometers zwaar ten val en de Spanjaard van Movistar moest opgeven, meteen een eerste tegenslag voor Nairo Quintana.

Alvorens echt de Alpen in te duiken, kregen de overgebleven renners 60 kilometer glooiende wegen voor de wielen geschoven. We kregen meteen tal van aanvalspogingen: iederéén wilde mee zijn in de ontsnapping maar niemand geraakte weg aan een verschroeiend gemiddelde van 51,8 km/u in het eerste koersuur...

Sagan voor Majka (en groen)

Op de eerste col van de dag, de Côte de Saanenmöser (derde categorie), trok bolletjestrui Rafal Majka op zoek de bergpunten en uiteindelijk kwam zo na 75 razendsnelle kilometers dan toch een eerste kopgroep van elf renners tot stand. Majka kreeg vooraan de hulp van niemand minder dan ploegmaat / wereldkampioen / groene trui Peter Sagan. Voorts waren ondermeer ook Kangert, Pantano, Pozzovivo, Zakarin en Tony Gallopin van Lotto-Soudal mee. Serge Pauwels en Greg Van Avermaet trokken in de achtervolging maar alleen de BMC-renner zou vooraan kunnen aansluiten samen met Voeckler en Lutsenko. Sagan gaf vooraan het volle pond in dienst van Majka.

Team Sky zag dat het goed was en behield de controle in het peloton. Majka kwam zo ook als eerste boven op de Col des Mosses, eveneens derde categorie, maar het echte werk begon daarna pas. Sagan verzekerde zich aan de tussenspurt nog mathematisch van zijn vijfde opeenvolgende groene trui maar liet het daarna lopen. De overgebleven koplopers begonnen met een voorsprong van maar liefst dertien minutn aan de Col de la Forclaz, een col van eerste categorie van 13 km lang aan 7,9 procent. Te zwaar voor Van Avermaet en Gallopin, die al snel moesten lossen, maar Majka pakte ook hier de bergpunten.

In de afdaling van zeven kilometer gingen Majka en Pantano er vooraan vandoor, op weg naar de slotklim naar Finhaut-Emosson: 10,4 kilometer lang aan 8,4 procent. Zakarin reed opmerkelijk vlot naar de twee koplopers en de Rus trok er al snel alleen vandoor richting etappewinst. Pantano werd tweede, voor Majka.

Voor Tourdebutant Zakarin is het de tweede seizoenszege. In maart won hij een etappe in Parijs-Nice. Na een ritzege in de Giro van 2015 is het zijn tweede overwinning in een grote ronde.

Astana probeert wel, maar...

In de groep van de favorieten bleven aanvallen uit maar hield Astana er op weg naar de slotklim onder impuls van Nibali er een strak tempo op na. De groep werd zo serieus uitgedund en Froome zag Geraint Thomas al snel wegvallen, maar hield nog wel genoeg Sky-mannetjes over.

Ook op de klim naar Finhaut-Emosson bleef Astana de forcing voeren. Sky hield echter nog drie mannetjes over voor Froome en de zwarte brigade nam zelfs gezwind over toen Aru geen helpers meer had. Ook toen Alejandro Valverde en Daniel Martin even afstand namen, werden die meteen weer bijgehaald door het indrukwekkende duo Nieve-Poels.

Richie Porte (BMC) viel als eerste aan maar Poels bracht Froome opnieuw bij de Australiër, Bauke Mollema en Nairo Quintana waren de grootste slachtoffers van die versnelling. Vooral de laatste meters van de slotklim waren bijzonder steil, tot 12 procent in de laatste 500 meter, maar Porte en Froome kwamen samen binnen. Adam Yates volgde op zes seconden. Aru en Meintjes verloren 20 seconden op Froome, Quintana 28 seconden en Mollema ongeveer 40 seconden. In de stand heeft Froome nu 2’27” voorsprong op Mollema en 2’53” op Yates.

Morgen/donderdag staat er een 17 kilometer lange klimtijdrit van Sallanches naar Megève op het menu. Na de Côte de Domancy, 2,5 kilometer aan gemiddeld 9,4 procent, met een uitschieter tot 11 procent, volgt een gelijkmatiger tweede deel, met een piek tot 8,3 procent, naar de top van de Côte des Chozeaux. Daarna is het nog twee kilometer afdalen tot de aankomst.

Uitslag:

1. Ilnur Zakarin (Katyusha)
2. Jarlinson Pantano (IAM)
3. Rafal Majka (Tinkoff)
4. Kristijan Ðurasek (Lampre)
5. Brice Feillu (Fortuneo)
6. Thomas Voeckler (Direct Energie)
7. Domenico Pozzovivo (AG2R)
8. Stef Clement (IAM Cycling)
9. Steve Morabito (FDJ)
10. Richie Porte (BMC Racing)
11. Chris Froome +07:59
12. Adam Yates +08:07
13. Romain Bardet +08:10
14. Fabiu Aru +08:18
15. Louis Meintjes +08:18
16. Nairo Quintana +08:27
18. Bauke Mollema + 08:39
19. Daniel Martin +08:46
23. Roman Kreuziger +09:38
25. Alejandro Valverde +10:01

Stand:

1. Chris Froome (Team Sky)
2. Bauke Mollema (Trek)+02:27
3. Adam Yates (Orica)+02:53
4. Nairo Quintana (Movistar)+03:27
5. Romain Bardet (AG2R)+04:15
6. Richie Porte (BMC Racing)+04:27
7. Alejandro Valverde (Movistar)+05:19
8. Fabio Aru (Astana)+05:35
9. Daniel Martin (Etixx - Quick-Step)+05:50
10. Louis Meintjes (Lampre)+06:07