Vlaams Belang: “Koning Filip gaat zijn boekje te buiten”

Print
Vlaams Belang: “Koning Filip gaat zijn boekje te buiten”

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) vindt dat de uitspraken van Koning Filip niet kunnen. Foto: BELGA

De partij Vlaams Belang vindt dat koning Filip in zijn 21 juli-toespraak buiten zijn grondwettelijke rol is getreden. De koning waarschuwde voor “valse profeten” die inspelen op emoties en munt slaan uit de breuklijnen in onze samenleving. “Een politieke uithaal”, volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

“Naast het grondwettelijke feit dat de koning niet aan politieke inmenging mag doen, vergist hij zich in zijn donderpreek schromelijk van tegenstander”, aldus Van Grieken. “Op een moment dat de jihadistische oorlog tegen het Westen zich op de meest wrede wijze uit in onze steden en gemeenten, acht de koning het nodig diegenen te misprijzen die hiervoor waarschuwden én er dagelijks een democratische strijd tegen voeren”.

Volgens de grondwet is de koning onverantwoordelijk voor zijn uitspraken. Die verantwoordelijkheid ligt integraal bij de regering. Het Vlaams Belang zal in de Kamer “eisen dat álle regeringspartijen deze gerichte politieke aanval veroordelen en de nodige stappen zetten om het staatshoofd in de toekomst aan zijn grondwettelijke plichten te houden”, zegt Van Grieken.