Fit & Gezond

"Alcohol is onderschatte factor voor borstkanker"

Print
"Alcohol is onderschatte factor voor borstkanker"

Foto: *

Slechts één op de tien Nederlanders weet dat er een relatie bestaat tussen het drinken van alcohol en borstkanker. Dat meldt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) op basis van een rondvraag bij 1.000 mensen. Nochtans zijn vrouwen kwetsbaarder voor alcohol dan mannen, aldus het STAP.

Volgens de organisatie krijgt één op de tien Nederlandse vrouwen ooit borstkanker, dat zijn er 14.500 in totaal. Naar schatting worden hiervan tussen de 1.000 en 3.000 gevallen veroorzaakt door alcoholgebruik. "Niet alleen het gebruik van enkele glazen alcohol per dag, maar ook matig gebruik van één glas per dag verhoogt dit risico al'', aldus het instituut.

Het STAP werkt aan een campagne om de risico's van alcohol meer aandacht te geven omdat de alcoholindustrie zich de afgelopen jaren meer op vrouwen is gaan richten. Vrouwen zijn kwetsbaarder voor de gevolgen van alcohol dan mannen.  “Vrouwen hebben een lager lichaamsgewicht en een kleiner volume aan lichaamsvocht. Hierdoor wordt alcohol sneller opgenomen in het bloed.” Daarnaast lijken de vrouwelijke hersenen ook sneller schade op te lopen door alcohol dan die van mannen, aldus het STAP.  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ook tien jaar geleden al erkend dat alcohol een risicofactor is voor borstkanker. 

 

Niet te missen