Terreur eiste vorig jaar 151 levens in de EU

Print
Terreur eiste vorig jaar 151 levens in de EU

Foto: AFP

Vorig jaar lieten 151 mensen het leven bij terreuraanslagen in de Europese Unie en er vielen meer dan 360 gewonden. Frankrijk kleurde het roodst, met 148 doden en meer dan 350 gewonden door aanvallen bij Charlie Hebdo (januari) en de aanslagen in november, met de meeste doden in concertzaal Bataclan. In 2014 leidde terreur nog tot vier doden en zes gewonden.

De aanslagen van november waren overigens een keerpunt, zegt Europol, omdat een ISIS-tactiek geïntroduceerd werd van wapens te combineren met bomvesten, met als doel zoveel mogelijk slachtoffers te maken. “De manier waarop die aanvallen voorbereid en uitgevoerd werden, door teruggekeerde strijders, zeer waarschijnlijk met instructies van ISIS-leiders, in combinatie met lokale uitvoerders, doet ons veronderstellen dat gelijkaardige aanvallen opnieuw kunnen voorkomen in de nabije toekomst in de EU”, zegt directeur Rob Wainwright (Europol).

De organisatie verwijst naar een dreiging tegenover Spanje en Portugal en de EU-landen die deel uitmaken van de anti-ISIS-coalitie, specifiek België, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Er is niet alleen aandacht voor goed georganiseerde aanslagen, ook “lone wolves” kunnen toeslaan.

Twee vermeldingen voor ons land

Europol telde in 2015 211 aanslagen die zijn gepleegd, mislukt of verijdeld. Aanslagen waarbij jihadisten betrokken waren, stegen van één in 2014 naar 17 vorig jaar, waarvan vijftien in Frankrijk en twee in Denemarken. Arrestaties voor extreem-links terrorisme (67) zitten op het laagste peil sinds 2006. Er zijn dertien aanslagen verijdeld, mislukt of geslaagd, een stabiel cijfer.

België wordt twee keer genoemd in het kader van mogelijk anarchistisch geweld, omwille van de contacten met anarchisten in andere landen en een aantal ontmoetingen op Belgische bodem. Er is meer activiteit bij extreem-rechts, vooral door anti-immigratie en anti-islamthema’s. Er waren negen aanvallen, pogingen of verijdelingen, tegen over 0 in 2014. Er zijn ook 34 arrestaties gebeurd, tegen 11 in 2014. Van 107 van de 211 gemelde aanslagen is de “bron” niet verduidelijkt in het Europol-rapport.

Vooral separatisten

De meeste aanslagen, ook mislukte of verijdelde pogingen worden nog steeds door separatisten gepleegd - het gaat om 65 gevallen, maar dat aantal is voor het vierde jaar op rij gedaald. Er is onder meer een blijvend risico voor gewelddadige confrontaties tussen pro-Koerdische separatisten en Turkse nationalisten in EU-lidstaten, zegt Europol. Etno-nationalisme en separatisme leidde tot 168 arrestaties, iets meer dan 2014.

Het Verenigd Koninkrijk loopt op kop met het aantal meldingen van aanslagen (103), gevolgd door Frankrijk (72) en Spanje (25).