Nederlandse ‘Soldiers of Odin’ jagen op asielzoekers die zich misdragen

Print
Nederlandse ‘Soldiers of Odin’ jagen op asielzoekers die zich misdragen

Foto: Facebook Soldiers of Odin

In Nederland is een groepering ontstaan die jaagt op asielzoekers die zich misdragen. Dat schrijft Algemeen Dagblad. De zogenaamde ‘Soldiers of Odin’ - een uit Finland overgewaaide burgerwacht met extreemrechtse sympathisanten - zou ook voor het eerst een asielzoeker uitgeleverd hebben aan de politie.

“Soldiers of Odin Chapter Groningen heeft gisteren na een klopjacht van een uur een azc’er uit het naastgelegen dorp Oude Pekela aangehouden! Hij heeft er voor gezorgd dat al een aantal dagen vrouwen en meisjes niet meer op straat durven te komen!”

Dat schreef de organisatie zondag op haar Facebookpagina. Ronald Kiewiet, leider van de club in Noord-Nederland, zegt dat hij aanwezig was bij de arrestatie. “We kregen betrouwbare meldingen dat een kerel vrouwen lastigviel”, zegt hij aan Algemeen Dagblad. “Daarop zijn we gaan zoeken. Toen we hem zagen, hebben we hem in het Engels aangesproken dat hij moest blijven staan. Ik heb zelf 112 gebeld en was erbij toen de politie kwam om hem mee te nemen.”

In elkaar geslagen

Een woordvoerder van de politie vertelt echter een ander verhaal. “Na melding zijn wij ter plaatse gekomen”, klinkt het. “Daar troffen we een in elkaar geslagen man aan. Van de leden van de ‘Soldiers of Odin’ was geen sprake. De man is dus niet overgedragen door de groep.”

Ronald Kiewiet ontkent dat hij of zijn medesoldaten iets met de mishandeling te maken hebben. “Waar wij stonden, zijn volop camera’s. Ik denk dat die kerel al eerder klappen had gekregen. Wij waren het niet.”

Nederlandse ‘Soldiers of Odin’ jagen op asielzoekers die zich misdragen
Foto van ‘Soldiers of Odin’ in Finland Foto: AP

Na verhoor op het bureau is de asielzoeker weer vrijgelaten. Hij zou zelf verklaard hebben dat hij een babbeltje wilde maken met de vrouwen. De politie heeft hem uitgelegd wat voor consequenties die gesprekken kunnen opleveren. Geen van de vrouwen die volgens de Soldiers belaagd zouden zijn, hebben zich gemeld bij de politie.

De politie neemt bovendien niet aan dat de Soldiers verantwoordelijk zijn voor de mishandeling. “Vooralsnog hebben wij geen informatie dat iemand van de Soldiers of Odin de man in elkaar geslagen heeft.”

“Juichen observaties toe”

Volgens de politiewoordvoerder is de organisatie in beeld bij de politie, maar is er nog geen sprake van strafbare feiten. De acties van de Soldiers worden gewaardeerd, maar er moet volgens de woordvoerder opgepast worden dat er geen sprake is van eigenrichting.

“We juichen de observaties alleen maar toe, maar ze moeten niet voor eigen rechter gaan spelen. Op dat moment gaat het te ver en grijpen we in”, klinkt het. Het advies luidt dan ook om alle incidenten gewoon te melden aan de politie en niet alleen te delen via sociale media.

Volgens Ronald Kiewiet wil de groepering vooral proberen de straten weer veilig te krijgen. “Als een Nederlander, Pool of Bulgaar zich misdraagt, dan grijpen we ook in”, zegt hij. Op de vraag waarom de organisatie zich zegt te richten op Arabische asielzoekers, zegt Kiewiet: “Wat de reden is? Kijk om je heen. Je hoort niets anders dan berichten over aanrandingen en over mensen die lastiggevallen zijn. Asielzoekers hier gedragen zich intimiderend tegenover vrouwen. Je bent hier te gast, dat hoor je niet te doen.”

Neonazistisch verleden

De club telt inmiddels meer dan 100 leden en 6 vestigingen (ofwel chapters) in Nederland, aldus Kiewiet. Volgens hem groeit dat aantal gestaag.

Kafka, dat onderzoek doet naar extreemrechtse groeperingen, zegt dat enkele Soldiers of Odin een neonazistisch verleden hebben. Zo was de leider van de Nederlandse groep, die zich Ragnar noemt, voorheen aangesloten bij Combat 18 (een Britse neonazi-knokploeg, red.).

“Extreemrechtse clubjes zien zich door de toon van het asieldebat gesterkt in hun overtuiging”, zegt Kafkawoordvoerder Jaap van Beek. “Dat geeft kennelijk het zelfvertrouwen om hun ideeën te proberen uit te voeren.”

‘Soldiers of Odin’ in België

Ook in België bestaat er inmiddels een gesloten Facebookgroep ‘Support Soldier of Odin Belgium Chapter’. De groep telt zo’n 160 leden. In ons land heeft de groepering ook een eigen website.

Tot nu toe zijn er van de groep nog geen acties bekend.

Nederlandse ‘Soldiers of Odin’ jagen op asielzoekers die zich misdragen
Foto: Facebook