Quintana ziet in eerste Alpenrit meteen pion opgeven na zware val

Print
Quintana ziet in eerste Alpenrit meteen pion opgeven na zware val

Foto: movistar

In het Zwitserse Bern is woensdag omstreeks kwart na 12 het startschot gegeven van de 17e etappe van de Tour de France. De rit is het eerste hoofdstuk van een zware vierdaagse door de Alpen. Wil Nairo Quintana alsnog de gele trui naar Colombia brengen, dan moet hij stilaan uit zijn pijp komen. De Colombiaan zag echter al meteen na de finish een pion van zijn ploeg opgeven met een sleutelbeenbreuk.

De Spanjaard Gorka Izagirre kwam net na de start in Bern zwaar ten val en gaf er meteen de brui aan met een sleutelbeenbreuk. Slecht nieuws voor Nairo Quintana: na Jesus Herrada verloor hij zo al een tweede Movistar-pion. Gorka’s broer Ion is nog wel van de partij in dit peloton. Bij de val was ook Warren Barguil betrokken maar de Fransman van Giant-Alpecin kon wel verder.

Etappe over Zwitserse bergen

Na de finish in Bern op maandag krijgt de stad van Fabian Cancellara ook nog wat airplay met een start in zijn thuishaven, de etappe wordt trouwens volledig over Zwitsers grondgebied verreden. De renners, met 181 na het afstappen van Mark Cavendish en Rohan Dennis, draaien eerst nog zo’n 60 kilometer warm over glooiende wegen vooraleer ze een eerste col moeten bedwingen, de Côte de Saanenmöser (derde categorie), waarna wat later de Col des Mosses volgt, eveneens derde categorie.

Het echte werk begint pas in het slot met de Col de la Forclaz (eerste categorie), 13 km lang aan 7,9 procent. Vervolgens wacht na een afdaling van zeven kilometer de slotklim naar Finhaut-Emosson, 10,4 kilometer lang aan 8,4 procent. Vooral het slot is bijzonder steil, tot 12 procent in de laatste 500 meter. Volgens Lucien Van Impe is deze etappe “zwaarder dan de Mont Ventoux”, in de laatste 30 kilometer moeten meer dan 1900 hoogtemeters bedwongen worden.

Nairo Quintana gaf zich op zijn persconferentie tijdens de rustdag nog niet gewonnen en zal in het peloton naar allianties op zoek gaan om Chris Froome te bestoken. Toch zal de Colombiaan, wil hij de Tour op zijn palmares brengen, vooral moeten uitgaan van eigen kracht. Wie weet vindt hij vandaag wel dat tikkeltje extra op de nationale feestdag van Colombia.

Volg hier LIVE de zeventiende etappe in de Tour de France!