Erfgoedkring Wiosello Veldwezelt bestaat 40 jaar

Print
Erfgoedkring Wiosello Veldwezelt bestaat 40 jaar

Foto: René Thewissen

Veldwezelt

Lanaken - Vóór 40 jaar kon je het aantal publicaties over Veldwezelt en Kesselt op enkele vingers tellen. De ‘geboorte’ van een heemkring bracht daar een grondige verandering in. Later omgedoopt tot Erfgoedkring - in lijn met de verbreding van interesses en werking - zorgde Wiosello voor een forse inhaalbeweging op het gebied van geschiedschrijving en erfgoedzorg.

40 jaar geleden verscheen een korte aankondiging in het toenmalig Veldwezelts informatieblaadje ‘De Postiljon’. Een kleine aankondiging riep op om vrijdag 19 maart in het speeltuinlokaal de Pelicaen een lezing bij te wonen. Het thema was een Veldwezelts onderwerp bij uitstek: de gebeurtenissen van 10 mei 1940, het begin van de Tweede Wereldoorlog, die het dorp hard trof. Voor de eerste maal werd daar en toen over een heemkring gesproken, al werden er al eerder op initiatief van Landelijke Gilde en Dorpsraad enkele avonden gewijd aan de Veldwezeltse historie.

Wiosello
De naam voor de jonge spruit komt uit een pauselijke bul, de allereerste schriftelijke vermelding van wat nu kennen als het dorp Veldwezelt. De toenmalige paus bevestigde in die oorkonde dat de kerk(gemeenschap) en de kerkelijke belastingen (de tienden) van Wiosello = Veldwezelt toebehoorden aan het Onze-Lieve-Vrouwekapittel in Maastricht. De twaalfde-eeuwse kalligrafie vormt meteen ook het uitgangspunt voor het logo van de vereniging.

Feestje
De vergadering op zaterdag 16 juli bood de gelegenheid om een groepsfoto van het huidige bestuur te maken. De driemaandelijkse bijeenkomsten vallen samen met de verschijning van een nieuw nummer van het tijdschrift. Dat is nu aan zijn 123ste uitgave toe, weer bijna 100 pagina’s, gevuld met artikels die eeuwen overspannen, van de middeleeuwen (keurgoederen in Kesselt) tot gisteren (Winevenkapel wordt 30 jaar) tot vandaag (de wateroverlast aan de voet van de Antoniusberg). Ook vaste rubrieken (weekblad De Bilsenaar in 1905) en lopende reeksen (WO II) ontbreken niet. Meer info vind je op de Facebookpagina van Wiosello.
Een hapje, een drankje in een zonovergoten tuin: klaar voor de toekomst van het Veldwezelts verleden.

Op de foto: Julien Daenen, Germain Geelen, Leon Hermans, Louis Verbist, Giel Buntinx, Erik Royackers, René Thewissen, Jos Marschal, Jos Peeters, Ignace Geurts, Mathieu Beckers en Arjan van der Star (Edgard Machiels ontbreekt).


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio